Kilka pytań o dłużników alimentacyjnych - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 lut 2016, 9:33

Witam, od kilku dni zajmuję się prowadzeniem spraw dłużników alimentacyjnych, niestety poza samodzielnym analizowaniem ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, z nikim w OPSie, w którym pracuje nie mogę się skonsultować. W związku z tym byłabym wdzięczna jeśli ktoś by mi pomógł i odpowiedział na kilka pytań. Z góry dziękuję ;)

1.Dostałam pismo od komornika z wykazem wpłat na rzecz osoby uprawnionej. Wg ustawy powinnam patrzeć na 6 ostatnich miesięcy. Z pisma wynika, że w ostatnim miesiącu dłużnik wpłacił nawet więcej niż 50%, ale nie wpłacił nic w poprzednik 2 miesiącach. Mam rozumieć, że dłużnik uchyla się od zobowiązań i prowadzić kolejne kroki postępowania (tzn. dowiedzieć się czy dłużnik posiada prawo jazdy, zabrać prawo jazdy i wysłać wniosek na Policję o ściganie) ?

2.W kolejnej teczce zostało wszczęte postępowanie, nie ma wpłat (zgodnie z pismem od komornika), ale dostałam pismo od tut. Ośrodka, że wydano decyzję dot. uchylenia prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego (powodem jest to, że osoba uprawniona jest pełnoletnia i przerwała naukę). Czy to ma wpływ na moje postępowanie, czy po prostu mam informację, ale resztę kroków postępowania przeprowadzam bez zmian?

3.Co zrobić z teczkami, w którym wszczęto postępowanie i zostało przerwane 2-3 lata temu (bez uzasadnienia!!!)? Prowadzić całe postępowanie od początku ?

Trochę się rozpisałam, ale mam wielką nadzieję, że ktoś pomoże bo zostałam rzucona na głęboką wodę :cry:
Dorota.gops
Praktykant
Od: 22 lut 2016, 9:13
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2016, 12:08

1) tak, dobrze rozumiesz,rób decyzję a potem prokuratura i sprawa prawa jazdy

2) Dokończyłabym postępowanie, doprowadziła do końca, czyli decyzja, prokuratura i sprawa prawa jazdy

3)to trudniejsza kwestia. A jakie to są sytuacje? Jest tam wypłacany aktualnie Fundusz, albo są wnioski o podjęcie działań?
kimi

Napisano: 22 lut 2016, 14:09

Ogólnie dłużnicy dalej figurują, ponieważ zostali ujęci w sprawozdaniu. Są to różne sprawy: u niektórych kończy się np. wezwaniem na wywiad, informacją o wpłatach od komornika...
Zarchiwizować tego nie mogę, ponieważ dłużnicy nie zniknęli, nie umorzono sprawy itp.
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jeśli cały tok przeprowadzę od początku żeby w końcu był porządek w tej dokumentacji o.O

Dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam :)
Dorota.gops
Praktykant
Od: 22 lut 2016, 9:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x