Pracuje krótko i mam kilka pytan o szo mianowicie jak się oblicza dochód do tego swiadczenia, czy dochody rodziny sprawującej opiekę + dochody rodziny osoby wymagąjacej opieki i wtedy dzielimy na liczbe wszystkich osob ? i czy do szo wlicza się zasiłek rodzinny ? Oraz jak to wygląda w przypadku ubezpieczenia jezeli córka chce sprawowac opiekę nad matką i ma męza który pracuje to czy on powinnien ja ubezpieczyc ? bo ona nie ma z nim kontaktu i nie chce byc u niego, ale czy w takim przypadku my możemy ? Proszę o pomoc w moich watpliwościach
1) Tak, wszystkie dochody na wszystkie osoby
2) Nie wlicza się zasiłku rodzinnego
3) W pierwszej kolejności, jako członek rodziny, podlega zgłoszeniu do ubezpieczenia zdrowotnego osoby ubezpieczonej, czyli pracującego męża, który ma obowiązek zgłoszenia żony. Ty nie masz obowiązku odprowadzania składek.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
i oczywiście bierzemy dochody za 2015 rok? bo moja kierowiczka twierdzi, że należy brac od ludzi odcinki od emerytury za ostatni miesiąc i zaswiadczenie z pracy