kilka pytań odnośnie ustawy - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 02 sty 2015, 9:02

Witam
po przeczytaniu ustawy pojawiło się kilka pytań
1 czy do prowadzenia postępowania o kdr potrzebne jest nowe upoważnienie od wójta czy to na podst rozporządzenia wystarczy?
2 w przypadku gdy rodzic składa wniosek to oświadczenie o którym mowa w art. 10 ust. 4 pkt 1 musi napisać sam na kartce? dotyczy to każdego rodzica?
3 w przypadku dziecka kontynuującego naukę w końcu potrzebne jest zaświadczenie ze szkoły czy oświadczenie o pobieraniu nauki? czy zaświadczenie kserujemy a oświadczenie oryginał do akt?
ja fa

Napisano: 02 sty 2015, 9:39

CZYTAM I TAK SOBIE MYŚLĘ, ŻE ROBIĘ TO ZE ZROZUMIENIEM....

1. NOWE UPOWAŻNIENIA, BO STARE ROZPORZĄDZENIE JUŻ NIEAKTUALNE....
2. DOT. KAŻDEGO RODZICA - PISZE SAM I POD SPODEM ZAMIESZCZA KLAUZULĘ Z UST. 6
3. DLA NAS MINIMUM OŚWIADCZENIE [OCZYWIŚCIE Z KLAUZULĄ "JESTEM ŚWIADOMY..." I ORYGINAŁ POZOSTAJE W AKTACH, A JEŚLI MASZ ZAŚWIADCZENIE TO TEŻ ORYGINAŁ W AKTACH (JA TAK BĘDĘ ROBIĆ, BO ZAŚWIADCZENIE JEST DLA KONKRETNEGO CELU WYSTAWIONE...)
IZABELKA65

Napisano: 02 sty 2015, 10:40

a jak mam trzy wniosku złożone w grudniu i dopiero dziś będę je wprowadzać do programu to powinnam poprosić żeby wnioskodawca przepisał je na nowy druk?
adaw

Napisano: 02 sty 2015, 10:50

do adaw art. 37 ustawy :D
ja fa

Napisano: 02 sty 2015, 11:24

dzięki
adaw

Napisano: 02 sty 2015, 12:24

a skąd można drukować wnioski, bo znalazłam tylko wzór, proszę.
Ania 2

Napisano: 02 sty 2015, 13:14

na stronie www.rodzina.gov.pl można w plikach do pobrania sobie ściągnąć ale jest tam napis "WZÓR"
agaw
Stażysta
Od: 22 mar 2010, 15:59
Zajmuję się:

Napisano: 02 sty 2015, 13:34

Czy ktoś mi może to wyjaśnić bo ja się nigdzie nie mogę doczytać. Było tak: w maju 2014 było rozporządzenie o KDR. Teraz w grudniu 2014 była ustawa o KDR i rozporządzenie. Czyli to pierwsze rozporządzenie z maja 2014 nas już nie obowiązuje, a jeśli tak to z czego to wynika bo ani w ustawie ani w nowym rozporządzeniu nie napisano, że majowe traci moc prawną?
agaw
Stażysta
Od: 22 mar 2010, 15:59
Zajmuję się:

Napisano: 02 sty 2015, 14:19

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 22 grudnia 2014 r.
uchylające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu dla rodzin
wielodzietnych
Na podstawie art. 24 ust. 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2013 r. poz. 182, ze zm.1))
zarządza się, co następuje:
§ 1. Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji
rządowego programu dla rodzin wielodzietnych (Dz. U. poz. 755 i 836).
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2015 r.
martamarta

Napisano: 02 sty 2015, 14:38

a co z aktami małżeństwa kiedy tego wymagać?

4. Składając wniosek o przyznanie Karty, przedstawia się oryginały lub odpisy dokumentów potwierdzających prawo
do przyznania Karty, w szczególności:
1) w przypadku rodzica – dokument potwierdzający tożsamość oraz oświadczenie, że rodzic nie jest pozbawiony władzy
rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej
w stosunku do co najmniej trojga dzieci;
2) w przypadku małżonka rodzica – dokument potwierdzający tożsamość oraz akt małżeństwa;
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x