klauzula wykonalności-konfliktowy dłużnik wierzycielka jeszc - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 maja 2019, 8:37

Witam,
mam pytanie odnośnie klauzuli wykonalności... Mianowicie baaaaardzo konfliktowy dłużnik wyrokiem sądu ma obniżone alimenty z 500 zł do 300 zł ale wyrok nie jest zaopatrzony w klauzule wykonalności, sprawa została wniesiona z powództwa wierzycielki - Pani jest nadzwyczaj konfliktowo-wszechwiedzącą osobą, znają ją w U.W, Starostwie, Szkole po prostu wszędzie...
Z żadną ze stron nie idzie się dogadać i żadna ze stron nie dostarczyła ani do Ośrodka, ani do Komornika klauzuli.
Moje pytanie, czy powinnam wezwać wierzycielkę do dostarczenia klauzuli?
Bardzo proszę o podpowiedz
killzone
Praktykant
Od: 07 mar 2019, 11:11
Zajmuję się: ŚW,ŚR,FA,KDR,STYPENDIA,ZAS.SZKOLNY
po urlopie wychowawczym...

Napisano: 23 maja 2019, 8:41

a nie możesz po prostu pić kawy?
Masz w ogóle w aktach ten wyrok?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2019, 8:48

Mogłabym po prostu pić kawę, niestety Pan dłużnik, ma bardzo aktywnego prawnika.
Mam wyrok i pismo od Komornika, że do momentu niedostarczenia przez wierzycielkę klauzuli postępowanie bedzie się toczyć na podstawie wcześniejszego, tak też odpisałam na wcześniejsze pismo od dłużnika, więc teraz dostałam od Pana kolejne dlaczego nie zmobilizowałam wierzycielki do dostarczenia tej klauzuli... oczywiście gdybym wierzycielce coś takiego powiedziała to prawdopodobnie wyciągnełaby mnie z zza biurka i przeciągneła po całym urzedzie a potem nabiła na najbliższy pal...
Mam tylko nadzieje, że nie miałam obowiązku wzywać ją do dostarczenia tej klauzuli..
killzone
Praktykant

Napisano: 23 maja 2019, 8:50

Tytuł wykonawczy wraz z klauzulą to ona powinna złożyć do Komornika.
Art. 29 ust. 1 ustawy: Zmiany w wysokości świadczeń z funduszu alimentacyjnego na skutek zmiany wysokości zasądzonych alimentów dokonuje się po wpływie tytułu wykonawczego do komornika sądowego prowadzącego postępowanie egzekucyjne od miesiąca, w którym nastąpiła zmiana wysokości zasądzonych alimentów.
aGa111
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 10:22
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 23 maja 2019, 8:55

Bardzo dziękuję za podpowiedź :)
killzone
Praktykant