KN poza krajem - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 cze 2014, 10:04

Czy wychowanka, która chce podjąć naukę poza krajem może skorzystać z pomocy na KN powołując się na art. 230 ust. 3?
Dziewczyna pobierała pomoc na KN ale przerwała naukę i chce zawiesić pomoc do września bo planuje dalszą edukację od października ale w Niemczech. Ustawa zakłada, że można pobierać pomoc na podstawie art. 240 ust. 3 jeśli komuś odmówiono pomocy w związku z przekroczeniem kryterium lub przebywaniem poza krajm (wychowankowie przed 2012 r.) natomiast nie wiem czy jest to równoznaczne z kontynuowaniem szkoły w innym kraju? Macie taki przypadek?
Max1

Napisano: 13 cze 2014, 12:46

to teraz będzie zawieszona pomoc..a nie odmowa..ale z tego co kojarzę to w ustawie o pomocy nie było artykułu, który mówiłby, że odmawia się jeśli ktoś przebywa za granicą... chyba, że w przepisach ogólnych... aa, ale nie będzie możliwości przeprowadzania aktualizacji wywiadu i z tego powodu będzie odmowa i przyznanie na podst. 240 ust. 3. spoko. nie, nie miałam takiego przypadku...
Dora11

Napisano: 17 cze 2014, 8:44

No właśnie jest ten art. 240 ust. 3 a co z zaświadczeniem szkolnym?
Max1

Napisano: 17 cze 2014, 10:51

musi dosyłać
Dora11

Napisano: 17 cze 2014, 11:49

A musi przetłumaczyć? Czyli zgodnie z tą interpretacją art. 240 ust. 3 może się uczyć w szkole w innym kraju?
Max1

Napisano: 18 cze 2014, 10:32

wydaje się, że tak. z tym tłumaczeniem to nie wiem, aż tak się nie zastanawiałam... ale raczej nie ma takiej potrzeby, raczej nie powinno być takie skomplikowane...chyba, ze z Chin... już mi się śmiać chce, zaraz sobie wymyślimy, że musi być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego... paranoja, ale fakt, jak się uczy w Chinach lub w Nigerii to chyba kiepsko...
Dora11

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x