kochani pomożecie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 24 lut 2014, 13:24

kobietka złozyła na fa ale bez żadnej dokumentcji wysłałam jej o uzupełnienie dokumentów nie dostarczyła czy teraz mam jej wysłać inf że wniosek został bez rozpatrzenia ale na jaki art. mam sie powołac niech ktos pomoże
~wiola

Napisano: 24 lut 2014, 13:27

w tej informacji już ją poinformaowałaś, że jeśli nie doniesie to pozostawia sie wniosek bez rozpatrzenia, nie musisz juz jej informować
~mała mi

Napisano: 24 lut 2014, 13:33

acha czyli nic nie wysyłam, a sobie cos pisze w dokumentach???
~wiola

Napisano: 24 lut 2014, 13:43

ja wydaje decyzje
~Jagoda

Napisano: 24 lut 2014, 13:49

a czy możesz mi taki przykład tej decyzji wrzucić bo ja to jie mam czego ś takiego - bardzo prosze
~wiola

Napisano: 24 lut 2014, 14:04

Słuchajcie a ja mam taki problem - wierzycielka pobiera FA. Znalazła zatrudnienie, musze wysłać do niej pismo o dostarczenie dokumentów - poprzedzające wcześniejsze wezwanie na które przyszła ale nie miała ze sobą zaświadczenia o zarobkach. Może ktoś pomoże - jakiś wzór tego pisma?
~Alicja

Napisano: 24 lut 2014, 14:11

Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 07 lipca 2010r.
( DZ.U. Nr 123, poz.836 z późn. zm.) § 8
~mała mi

Napisano: 24 lut 2014, 14:16

dziękuję bardzo
~Alicja

Napisano: 24 lut 2014, 14:31

a czy ktos będzie miły i wrzuci ta decyzję ładnie prosze
~wiola

Napisano: 24 lut 2014, 17:17

XXXXXX
Znak: FA.XXXXX

DECYZJA FA.XXXXXX
Na podstawie art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz.U.2013.267 ze zm.) w związku z art. 12 ust. 1 i 2, art 15, art. 25 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U.2012.1228 ze zm.), § 5 ust. 1, ust. 2, ust.3 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 lipca 2010 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania, sposobu ustalania dochodu oraz wzorów wniosku, zaświadczeń i oświadczeń o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego (Dz.U.2010.123.836 ze zm.) Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w XXXX działając z upoważnienia Wójta Gminy Nr XXXXX z dnia 1 października 2008 r.
w związku ze złożonym dnia XXXXX r. wnioskiem o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego przez Panią XXXX PESEL XXXX zam. XXXX, będącą przedstawicielem ustawowym osoby uprawnionej XXXXXX
POSTANAWIA
pozostawić wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego bez rozpatrzenia
UZASADNIENIE
Zgodnie z art. 15 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów
ust. 1.Ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz ich wypłata następują odpowiednio na wniosek osoby uprawnionej lub jej przedstawiciela ustawowego.
ust. 2.Wniosek składa się w urzędzie gminy lub miasta właściwym ze względu na miejsce zamieszkania osoby uprawnionej.
ust. 3.Wniosek powinien zawierać:
1)dane dotyczące członków rodziny, w tym: imię, nazwisko, datę urodzenia, numer PESEL, numer NIP, a w razie gdy nie nadano numeru PESEL - serię i numer dowodu osobistego lub paszportu;
2)oświadczenie wnioskodawcy o przekazaniu organowi egzekucyjnemu wszelkich znanych mu informacji niezbędnych do prowadzenia postępowania egzekucyjnego przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu;
3)oświadczenie wnioskodawcy o miejscu zamieszkania, wieku, zatrudnieniu i sytuacji ekonomicznej osób zobowiązanych względem osoby uprawnionej do alimentacji.
ust. 4. Do wniosku należy dołączyć odpowiednio:
1) zaświadczenia wydane przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego lub oświadczenia o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych, na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 51, poz. 307, z późn. zm. 8), każdego członka rodziny, zawierające informacje o wysokości:
a) dochodu,
b) składek na ubezpieczenia społeczne odliczonych od dochodu,
c) należnego podatku;
2)zaświadczenia lub oświadczenia dokumentujące wysokość innych dochodów;
3)inne zaświadczenia lub oświadczenia oraz dowody niezbędne do ustalenia prawa do świadczenia, w tym:
a)dokument stwierdzający wiek osoby uprawnionej,
b)zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne albo oświadczenie stwierdzające bezskuteczność egzekucji,
c)orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności,
d)odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty, odpis postanowienia sądu o zabezpieczeniu powództwa o alimenty, odpis protokołu zawierającego treść ugody sądowej lub ugody zawartej przed mediatorem,
e)orzeczenie sądu rodzinnego o ustaleniu opiekuna prawnego dla osoby uprawnionej,
f)zaświadczenie albo oświadczenie o uczęszczaniu osoby uprawnionej do szkoły lub szkoły wyższej,
g)informacje właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności w szczególności w związku z:
–brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub
–brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą,
h) zaświadczenie lub oświadczenie o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne.
ust. 4a.W przypadku utraty dochodu lub uzyskania dochodu do wniosku o świadczenie z funduszu alimentacyjnego należy dołączyć dokumenty potwierdzające ich utratę lub uzyskanie oraz ich wysokość.

Dnia XXXX r. Pani XXXX, jako przedstawiciel ustawowy osoby uprawnionej XXXXX złożyła w GOPS w XXXX wniosek o ustalenie prawa do świadczeń alimentacyjnych. Zgodnie z ustawą pomocy osobom uprawnionym do alimentów do złożonego wniosku należało dołączyć odpowiednie dokumenty potwierdzające uzyskanie i utratę dochodów każdego członka rodziny. Wniosek złożony został bez niezbędnych dokumentów potrzebnych do obliczenia dochodu tj. XXXXXX

Na podstawie § 5 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 lipca 2010 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania, sposobu ustalania dochodu oraz wzorów wniosku, zaświadczeń i oświadczeń o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego (Dz.U.2010.123.836 ze zm.)
pkt 1. W przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku, organ właściwy wierzyciela wzywa pisemnie wnioskodawcę do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania.
pkt 2.W przypadku złożenia wniosku bez wymaganych dokumentów, organ właściwy wierzyciela przyjmuje wniosek i wzywa pisemnie wnioskodawcę do uzupełnienia brakujących dokumentów w terminie nie krótszym niż 14 dni i nie dłuższym niż 30 dni.
pkt 3. W przypadku niezastosowania się do wezwania, o którym mowa w ust. 1 lub 2, organ właściwy wierzyciela wydaje decyzję o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.

Pismem z dnia XXX r. Pani XXXX wezwana została do uzupełnienia wniosku oraz uzupełnienia brakujących dokumentów w terminie 14 dni licząc od dnia otrzymania pisma. Poinformowana została również o sankcji za niezastosowanie się do wezwania. Powyższe pismo zostało odebrane przez Panią XXXXX dnia XXXXX.
Pomimo doręczonej prawidłowo korespondencji oraz udzielanych informacji i wyjaśnień Pani XXXX do dnia sporządzenia niniejszej decyzji nie dopełnienia obowiązku uzupełnienia brakujących dokumentów i nie złożyła wyjaśnień w sprawie złożonego wniosku o ustalenie prawa do świadczeń alimentacyjnych na okres świadczeniowy od 01-10-2013 r. do 30-09-2014 r.

Wobec powyższego zaistniały przesłanki z § 5 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 lipca 2010 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania, sposobu ustalania dochodu oraz wzorów wniosku, zaświadczeń i oświadczeń o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego (Dz.U.2012.1228ze zm.) uzasadniające wydanie decyzji o pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia.

Zgodnie z art. 9 i art. 10 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U.2013.267 ze zm.) strona została zawiadomiona o możliwości zapoznania się z aktami sprawy.

Biorąc pod uwagę powyższe regulacje prawne i przedstawiony stan faktyczny organ postanowił jak w sentencji.

POUCZENIE

Od niniejszej decyzji służy stronie odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w XXX, za pośrednictwem organu wydającego decyzję w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji.

Otrzymują:
1. XXXX
2. a/a.
~Anka W.

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x