Napisano: 22 kwie 2016, 20:24
to bardzo niebezpieczna sytuacja dla ciebie autorko pracowałam z osobą która na mnie donosiła,manipulowała i moje pomysły przedstawiała jako swoje taka postawa znalazła uznanie w oczach szefa niestety, z dobrego pracownika zrobiono ze mnie niemotę w oczach szefa, osobą która donosiła a nie radziła sobie z niczym w pracy ja musiałam za niego pracować, ostatecznie straciłam swoje stanowisko dzisiaj mnie cenią ale juz w innym miejscu, moje rady
1. nie pracuj za tę osobę obłóż się papierami nawet gdy się wyrabiasz trzeba się cenić i dobrze niech te stosy rosną ale u niej na biurku asertywnie odmawiaj pomocy przecież jesteś zawalona robotą, pomagaj tak by za bardzo nie pomóc mów później teraz nie mogę mam pilną robotę, nie miałam takiej sytuacji, nie wiem, poszukaj w ustawie itp.
2. na układy nie ma rady widocznie nowa ma plecy musisz być ostrożna wyczuć kiedy potrzebna jest dyplomacja a kiedy postawienie sprawy na ostrzu noża niestety przećwiczyłam że sa ludzie na których kulturalna asertywność nie działa czasami działa na nich słowna agresywna pewność siebie i wtedy schodzą z drogi i o dziwo bardziej szanują a ty pewnie jesteś za miała, za grzeczna, za uprzejma polecam kursy i warsztaty z komunikacji, asertywności i pewności siebie i budowania relacji międzyludzkich
3. czasami bądź zimna, wyniosła i nie uprzejma, dziwne ale wtedy ludzie mniej będą mieli ochotę wchodzić ci na głowę nie mów o sobie ani o swoim życiu poruszaj tematy związane z pracą -pełen profesjonalizm
4. zbuduj lepsze relacje z szefostwem to trudne dlatego kursy i warszaty by cię rozwinęły mi pomogły
5. stosuj konfrontację czyli jak koleżanka przekracza twoje granice zwracaj jej uwagę nie działa idziesz do kierownika chociaż czasami to ostateczność, bardziej polecam zrobienie dzikiej kłótni poleci na skargę trudno atmosfera się oczyści i wylądujesz na dywaniku dajesz znać swoją postawą że na pewne rzeczy nie ma twojej zgody ale to wszystko trzeba umiejętnie wyczuć
3.