kombinacje - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 27 maja 2024, 12:11

Klientka złożyła wniosek o DM. Jednakże przekracza metraż jak na jedną osobę to dopisała do składu rodziny wnuczkę bez dochodu. Ale w umowie najmu ma wpisane, że wnuczka z nią zamieszkuje jednakże opłaty zarządca wystawił na jedną osobę. A przecież skoro zamieszkują dwie osoby to opłaty np. śmieci powinny być wykazane na 2 osoby?
iza83
Stażysta
Od: 20 paź 2020, 7:29
Zajmuję się: DM

Napisano: 27 maja 2024, 12:18

należy przeprowadzić wywiad środowiskowy...sprawdzić czy wnuczka faktycznie z nią mieszka...Jeżeli wnuczka jest pełnoletnia oczywiście...inaczej z tym nic nie możesz zrobić...oświadczenie wnioskodawcy rzecz święta :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 28 maja 2024, 7:30

:-) pisze:
27 maja 2024, 12:18
oświadczenie wnioskodawcy rzecz święta :)
Tak nie do końca...
Po pierwsze wywiad, uświadom, ze oświadczenie jest po odpowiedzialnością karną. Jeśli wnuczka niepełnoletnia, to gdzie są rodzice, czy są pozbawieni władzy rodzicielskiej... alimenty itd? Miejsce niepełnoletniego dziecka jest przy rodzicach, więc co się zadziało że wnuczka mieszka z babcią? Jak zaczniesz drążyć to na bank wycofa się z tego...
Natomiast jeśli jest pełnoletnia, to wezwać wnuczkę do złożenia wyjaśnień: od kiedy mieszka z babcią, z czego się utrzymuje, uświadomić o odpowiedzialności karnej itp. Uświadomić babcie, że niepodawanie wszystkich zamieszkujących osób do zarządcy jest oszustwem, niech idzie to zmienić. Ciekawe, czy taka chętna będzie.
Wiadomo, że są osoby, które idą w zaparte ze swoimi kłamstwami, ale spróbować trzeba.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 28 maja 2024, 7:39

Niby prawda...ale wiadomo jak to jest w naszych dodatkach ....
napisałam, że rzecz świeta oświadczenie wnioskodawcy bo....miałam taką sytuację...wnioskodawca zastanawiała się, czy zięcia wpisać do deklaracji czy nie...wyjaśniałam, że to Pani wie z kim mieszka...a jesli córka z panią mieszka...zięc mówi mieszka...nie mieszka....jesli małżenstwo mówię to pewnie są razem...taka luzna rozmowa byla....wpisała zięcia...dostała mały dodatek...nasmarowała odwołanie i...stwierdziła, że ja ziecia jej kazałam wpisać do deklaracji a on nie mieszka z nimi...oczywiście SKO....uchyliło decyzję stwierdzilo, że jesli wnioskodawca oswiadcza, że nie mieszka to my nie mamy prawa w to wątpić:) no...coś w tym stylu ...
Jesli wnuczka jest pelnoletnia...i dajmy na to studiuje...to ze smieci może byc zniesiona...a tu...trudno stwierdzić...wywiad i co dalej? :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem