komornik a dochód z alimentów - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 04 sie 2014, 11:12

Temat może był wałkowany, ale podniosło mi się ciśnienie jak dostała decyzję z SKO.
Kobietka 15 sierpnia 2012 r. złożyła wniosek do komornika o pomoc w egzekucji alimentów.
Teraz przychodzi z wnioskiem o FA (jest juz rozwiedziona). Licząc jej dochód biorę urząd skarbowy oraz alimenty od stycznia do lipca w wysokości zasądzonej, a od sierpnia do grudnia to co wyegzekwował komornik. Pani nie kwalifikuje się, więc daję odmowe. Odwołanie i SKO uchyla moją decyzje i przyznaje jej FA ponieważ złożyła u nich oświadczenie, że od stycznia do lipca 2012 r. dostała od męża tylko parę groszy, a nie całe alimenty i SKO policzyło jej to co oświadczyła. Wspomnę, że nie miała dokumenów ile ojciec dzieci jej zapłacił od stycznia do lipca.
Może ja źle robię z tym liczeniem alimentów ?
konik

Napisano: 04 sie 2014, 11:18

ja też mam problem jak do tego podchodzić, ale biorę do dochodu to co wierzycielka pisze na oświadczeniu niepodlegającym opodatkowaniu. ostatecznie składa oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, ma prawo oświadczać; z drugiej strony koleżanka ze świadczeń rodzinnych mówi że mimo to jeżeli nie była prowadzona egzekucja to powinnam doliczyć to co dłużnik by jej wpłacił ... ludzie zwariować można ... podajcie jakiś przepis mówiący jak to liczyć ...
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2014, 8:59

Nie pamiętam. gdzie dokładnie było napisane, ale jeśli egzekucji nie prowadził komornik, to bierzemy wysokość zasądzonych alimentów, chyba, że babka ma dokumenty potwierdzające fakt otrzymania alim w niższej kwocie
Asia4

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x