Mam pytanie- czy komunikat krus dotyczy tylko opiekunów rolników którzy zyskali prawo do ZDO? Mam 1 osobe która po 15 maja złozyła wniosek na Sp na dziecko, jest rolnikiem i zastanawiam sie czy ta osoba równiez musi wyrejestrowac sie z krusu
To jeszcze ten wniosek nie jest rozpatrzony, przecież lipiec się już kończy? Skoro matka - rolniczka - opiekunka złożyła oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego i jest ubezpieczona z mocy ustawy w KRUS to świadczenie pielęgnacyjne jej przysługuje już od trzech miesięcy. OPS wydaje decyzję i ta osoba reguluje sprawy w KRUS i jeżeli KRUS w związku z rezygnacją tej pani z prowadzenia gosp. rolnego na rzecz opieki ją wykreśli to wtedy jest zgłaszana do ubezpieczenia w ZUS. Ta pani bez wydania decyzji przez OPS w tej sprawie nie ma możliwości sama wykreślić się z ubezpieczenia w KRUS bo zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego ze względu na konieczność stałej opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem, potrzebna jest decyzja OPS przyznająca jej to świadczenie.
Jeśli kobieta współmałżonek rolnika miała od kilku lat świadczenie pielęgnacyjne, a wczoraj przyniosła mi nowe orzeczenie, to musi mi napisać, że nie wykonuje pracy w gospodarstwie rolnym, ale czy musi wpisywać konkretne daty? Czy jak wpiszę datę tą samą co złożenia wniosku u mnie będzie ok?