komunikat krus a śp- pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 lip 2014, 15:03

Mam pytanie- czy komunikat krus dotyczy tylko opiekunów rolników którzy zyskali prawo do ZDO? Mam 1 osobe która po 15 maja złozyła wniosek na Sp na dziecko, jest rolnikiem i zastanawiam sie czy ta osoba równiez musi wyrejestrowac sie z krusu
mok

Napisano: 29 lip 2014, 10:19

Obawiam się, że będzie dokładnie tak samo.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2014, 10:21

komunikat dot. wszystkich świadczeń do których rolnik oświadcza, że nie prowadzi gospodarstwa
Kati@

Napisano: 29 lip 2014, 19:55

To jeszcze ten wniosek nie jest rozpatrzony, przecież lipiec się już kończy? Skoro matka - rolniczka - opiekunka złożyła oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego i jest ubezpieczona z mocy ustawy w KRUS to świadczenie pielęgnacyjne jej przysługuje już od trzech miesięcy. OPS wydaje decyzję i ta osoba reguluje sprawy w KRUS i jeżeli KRUS w związku z rezygnacją tej pani z prowadzenia gosp. rolnego na rzecz opieki ją wykreśli to wtedy jest zgłaszana do ubezpieczenia w ZUS. Ta pani bez wydania decyzji przez OPS w tej sprawie nie ma możliwości sama wykreślić się z ubezpieczenia w KRUS bo zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego ze względu na konieczność stałej opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem, potrzebna jest decyzja OPS przyznająca jej to świadczenie.
Gość

Napisano: 30 lip 2014, 9:20

Jeśli kobieta współmałżonek rolnika miała od kilku lat świadczenie pielęgnacyjne, a wczoraj przyniosła mi nowe orzeczenie, to musi mi napisać, że nie wykonuje pracy w gospodarstwie rolnym, ale czy musi wpisywać konkretne daty? Czy jak wpiszę datę tą samą co złożenia wniosku u mnie będzie ok?
monika32

Napisano: 30 lip 2014, 9:25

śp, szo, zdo te same zasady dot. gospodarstwa rolnego , musi być data.
p...

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x