Mam taką sytuację, że klientka korzysta w domu z koncentratora tlenu, który służy do użytku w warunkach domowych i jest ciężki i dużych rozmiarów. Chciałaby się ubiegać o dofinansowanie do koncentratora tlenu przenośnego, lżejszego i mniejszego aby moc pojechać np.do lekarza.
Czy dajecie dofinansowanie do koncentratora tlenu?
Koncentrator tlenu - dofinansowanie
-
- Stażysta
- Zajmuję się: rehabilitacja społeczna osób niepełnopsrawnych
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dofinansowania
- Kontakt:
Re: Koncentrator tlenu - dofinansowanie
W związku z licznymi wątpliwościami, pojawiającymi się w trakcie rozpatrywania wniosków dotyczących dofinansowania koncentratorów tlenu, jako sprzęt rehabilitacyjny, wystosowaliśmy pismo do PFRON, który udzielił odpowiedzi, że „w ramach zadań i programów realizowanych bezpośrednio przez Fundusz, na podstawie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, brak jest możliwości udzielenia dofinansowania na zakup koncentratora tlenu”.
Zwróciła się jednak kiedyś Fundacja od mukowiscydozy, mocno argumentując potrzebę posiadania koncentratora u jednego z dzieci, plus uzasadnienie rodziców i daliśmy w ramach barier technicznych.
Zwróciła się jednak kiedyś Fundacja od mukowiscydozy, mocno argumentując potrzebę posiadania koncentratora u jednego z dzieci, plus uzasadnienie rodziców i daliśmy w ramach barier technicznych.
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
nie dajemy, ponieważ jest to sprzęt medyczny a ten jest finansowany w zadaniu "środki pomocnicze i ortopedyczne", a jak wiadomo limitu NFZ na koncentrator nie ma, więc...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: rehabilitacja społeczna osób niepełnopsrawnych
- Kontakt:
Czy mogę prosić o kopię tej odpowiedzi z PFRON?Matix pisze:W związku z licznymi wątpliwościami, pojawiającymi się w trakcie rozpatrywania wniosków dotyczących dofinansowania koncentratorów tlenu, jako sprzęt rehabilitacyjny, wystosowaliśmy pismo do PFRON, który udzielił odpowiedzi, że „w ramach zadań i programów realizowanych bezpośrednio przez Fundusz, na podstawie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, brak jest możliwości udzielenia dofinansowania na zakup koncentratora tlenu”.
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Zobacz na stronie Biura Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych (pyt. 6)
https://niepelnosprawni.gov.pl/index.php?c=page&id=106
https://niepelnosprawni.gov.pl/index.php?c=page&id=106
-
- Stażysta
- Zajmuję się: likwidacja barier,sport, kultura, wtz
- Kontakt:
od kiedy macie te wyjaśnienia?? Ja w tym roku jeden dofinansowałam....
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
od dawnadaberek pisze:od kiedy macie te wyjaśnienia?? Ja w tym roku jeden dofinansowałam....

Oprócz Koncentrator tlenu - dofinansowanie - PFRON - zadania powiatów przeczytaj również:
bariery architektoniczne VAT
Sprawozdanie finansowo rzeczowe
WTZ- problem z wyliczeniem ilości osób
PILNE! potwierdzenie udzielenia poradnictwa na podstawie SGB
Zgon osoby niepełnosprawnej- likwiadacja barier
sprzęt rehabilitacyjny - fotel ortopedyczny
Rozliczanie turnusów rehabilitacyjnych
Termin platnosci ortopedyczne dofinansowanie
Orzeczenie z zus a dofinansowanie z pfron
Kultura - siedziba stowarzyszenia w innym powiecie
Pieluchomajtki i inne z lat poprzednich
Turnus - przelew dofinansowania
Kontrola użytkowania sprzętu rehabilitacyjnego
kabina z hydromasażem czy ktoś się spotkał
Sprawozdanie PFRON za pierwsze półrocze 2019 r. r.
decyzje administracyjne - PFRON