koniec orzeczenia, wyższego kryterium i chęć pobierania pieniędzy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 14 paź 2020, 15:57

Przyszła dziś dziewczyna, która do 08/2020 pobierała ŚP na dziecko. I teraz tak; orzeczenia nowego nie dostanie bo dziecko jest po operacji i lekarz jej powiedział ze zaśwadczenia nie dostanie ponieważ dziecko zdrowieje i że moze pobierac dalej 1830 zł bez orzeczenia z PCPRu do czasu ustania covida plus 90 dni. Ona liczyła na orzeczenie z PCPR, które u mnie działa super sprawnie dlatego nic jej nie przedłużałam.
-czy mogę jej wyrównać ŚP za 09/2020 i 10/2020 ze składkami oraz pociągnąć od wrzesnia wyzsze kryterium dochodowe bez którego nie załapie sie do zasiłku rodzinnego?
- czy jest jakaś gwarancja że ona nie będzie musiała tych pieniędzy oddawac- ja nie moge takiej gwarancji nigdzie wyczytać.

POMÓŻCIE
julk@@@
Referent
Od: 03 kwie 2017, 11:37
Zajmuję się: sr

Napisano: 15 paź 2020, 7:06

Musisz przedłużyć i wypłacić. Jakiej gwarancji potrzebujesz? Ustawa mówi jasno - orzeczenia nadal ważne do 60 dni po epidemii i wszystkie świadczenia od nich należne trzeba wypłacać. Równie dobrze możnaby bać się wszystkich świadczeń rodzinnych, bo nigdzie w ustawie nie ma artykułu, że nie każą nam zwracać jak się rozmyślą ;)
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x