konkubent w ZK - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 18 lis 2021, 9:15

AgaSz pisze:
18 lis 2021, 8:27
Zgdonie z art. 4 u.d.m. "Przez gospodarstwo domowe rozumie się gospodarstwo prowadzone przez osobę ubiegającą się o przyznanie dodatku mieszkaniowego, samodzielnie zajmującą lokal mieszkalny albo gospodarstwo prowadzone przez tę osobę wspólnie z małżonkiem i innymi osobami stale z nią zamieszkującymi i gospodarującymi, które swoje prawa do zamieszkiwania w lokalu wywodzą z prawa tej osoby. Do członków gospodarstwa domowego nie wlicza się osób przebywających w instytucjach, o których mowa w art. 2 ust. 3."
faktycznie :D
wiedziałam, że gdzieś widziałam...;)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 18 lis 2021, 11:49

:-) pisze:
MagataK pisze:
17 lis 2021, 15:08
:-) pisze:taaa...zalezy od punktu widzenia :) art. 3 ust 3a odsyła do art.2 ust 3 nie bierzesz do gospodarstwa domowego...logiczne ze nie bierzesz jego dochodu...lub...nie bierzesz dochodu...bo jak wynika z art.2 ust 3 dodatek nie należy się
No chyba nie do końca tak jest, że zależy od punktu widzenia.
Art. 2 ust. 3 odnosi się do osoby składającej wniosek - wnioskodawcy, której nie należy się dodatek mieszkaniowy natomiast art. 3 ust. 3a odnosi się do osób wspólnie gospodarujących z wnioskodawcą, że nie liczymy dochodu tych osób.

Pytanie było o osobę wspólnie zamieszkującą a nie o wnioskodawcę. Wnioskodawczynią była Pani, której konkubent przebywa w zakładzie karnym.
no dobrze...ale też jest kwestia tego...nie liczysz dochodu osoby przebywającej w zakładzie karnym...a liczysz ją do gospodarstwa domowego?
Jeżeli wnioskodawca nie może mieć dodatku bo jest w zakładzie karnym...to członkiem gospodarstwa domowego może być osoba w zakładzie karnym? Rozumiem co oznacza ten artykuł...natomiast chodzi o ilość osób w gospodarstwie domowym bo to ma znaczenie i to spore...Rozumiem, że Ty liczysz konkubenta przebywającego w zakładzie karnym do gospodarstwa domowego...ale nie liczysz jego dochodu :roll:
a jeżeli zrobisz wywiad...i będzie liczba osób mniejsza niż w deklaracji ...co wówczas...też liczymy pana do gospodarstwa domowego?
można troche podyskutować na ten temat...
Nic takiego nie napisałam. Nie wliczam go do składu rodziny i nie liczę jego dochodu.
MagataK
Stażysta
Od: 11 cze 2021, 14:11
Zajmuję się: DM/DE/ST

Napisano: 18 lis 2021, 12:35

Art. 2 ust. 3 odnosi się do osoby składającej wniosek - wnioskodawcy, której nie należy się dodatek mieszkaniowy natomiast art. 3 ust. 3a odnosi się do osób wspólnie gospodarujących z wnioskodawcą, że nie liczymy dochodu tych osób.
jeżeli osoby są we wspólnym gospodarstwie domowym z wnioskodawcą...to jak można nie liczyć ich dochodu?
VIP

Napisano: 18 lis 2021, 13:15

Chodziło mi o to, że osoba przebywająca w zakładzie karnym nie jest wnioskodawcą.
Widocznie nie dokładnie się wyraziłam.
MagataK
Stażysta
Od: 11 cze 2021, 14:11
Zajmuję się: DM/DE/ST

Napisano: 18 lis 2021, 15:23

MagataK pisze:
18 lis 2021, 13:15
Chodziło mi o to, że osoba przebywająca w zakładzie karnym nie jest wnioskodawcą.
Widocznie nie dokładnie się wyraziłam.
ja to zrozumiałam, że chodziło o członka gospodarstwa domowego...ale
Art. 4 [Pojęcie gospodarstwa domowego] Przez gospodarstwo domowe rozumie się gospodarstwo prowadzone przez osobę ubiegającą się o przyznanie dodatku mieszkaniowego, samodzielnie zajmującą lokal mieszkalny albo gospodarstwo prowadzone przez tę osobę wspólnie z małżonkiem i innymi osobami stale z nią zamieszkującymi i gospodarującymi, które swoje prawa do zamieszkiwania w lokalu wywodzą z prawa tej osoby. Do członków gospodarstwa domowego nie wlicza się osób przebywających w instytucjach, o których mowa w art. 2 ust. 3.
VIP

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x