konkubinat moje twoje i nasze - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 22 gru 2015, 10:42

Mam problem " mały". Proszę o pomoc . Rozwiedziony tata mieszka z konkubiną : ona ma dwoje dzieci z pierwszego związku i jedno dziecko z tym tatą . Konkubina złożyła wniosek o wydanie KDR na siebie i na troje dzieci . Tu to chyba sprawa prosta. Konkubina pyta , że skoro jej partner ma jedno dziecko z nią i dwoje dzieci z byłą żoną , z którą są po rozwodzie i na które płaci alimenty czy on może złożyć wniosek na siebie o KDR on też ma troje dzieci.

Czy może ktoś miał podobny przypadek. Ja uważam że Pan nie jest członkiem rodziny wielodzietnej w rozumieniu tej ustawy . Może ktoś uważa inaczej. Jeszcze raz proszę o pomoc. Serdecznie pozdrawiam.
beatkaM

Napisano: 22 gru 2015, 11:11

on składa wniosek jako odrębna rodzina i wpisuje siebie i swoje troje dzieci, ale zamawia kartę tylko dla siebie i dzieci z poprzedniego związku. Dla tego dziecka, które ma z obecną partnerką zaznacza we wniosku " nie wnoszę o wydanie kdr". Pozdrawiam
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2015, 10:46

Proszę o pomoc, zgłosił się klient o kdr, ma drugą żonę i dwoje dzieci a z pierwszą jedno które mieszka z matką na terenie innej gminy i płaci alimenty na dziecko. Przyznaję kartę dla niego, żony i 2 dzieci mieszkających na mojej gminie, ? Dobrze myślę , dla dziecka z pierwszego małżeństwa nie? Proszę o podpowiedz.
Katarzyna 321

Napisano: 29 gru 2015, 10:48

tak, dziecko z poprzedniego małżenstwa też wklepujesz do systemu, ale nie zamawiasz dla niego karty. Ojciec tego dziecka powinien pojechać do gminy gdzie mieszka to dziecko i tam złożyć pełny wniosek, a zamówic kartę tylko dla tego dziecka.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2015, 11:00

Dziękuję bardzo za podpowiedz.
Katarzyna 321

Napisano: 07 sty 2016, 9:43

Ale klient chce kartę i dla dziecka z pierwszego małżeństwa też u mnie bo nie będzie jeżdził na drugi koniec Polski po kartę a tam mieszka pierwsza żona i dziecko. Koszmar, pomóżcie proszę , chodzi o ogólnopolską kartę.
bpaliwoda

Napisano: 29 sty 2016, 14:44

Nikt mi nic nie napisał . A podpowiedż dostałam taką, że matka dziecka powinna złożyć wnniosek na to dziecko na terenie swojej gminy a ono już będzie w systemie i tam gdzie mieszka odebrać . Koszmar, pomóżcie!
Katarzyna 321

Napisano: 29 sty 2016, 14:53

Pan powinien wpisać : siebie jako wnioskodawcę...i troje dzieci. dla siebie i tego jednego zamawia kartę...dla tej dwójki dzieci NIE ZAMAWIA . jak tak robiłam. a tamta Pani w swojej gminie musi iść i złożyć wniosek i wtedy dostanie karty na dzieci.

albo....

Pan niech złoży wniosek na siebie i trójkę i dzieci i wzięłabym pisemne oświadczenie- zgodę taką... że ta była żona wyraża zgodę aby dwójka ich dzieci otrzymała karty.
onama

Napisano: 29 sty 2016, 15:04

Dzięki za wszystkie informacje i podpowiedzi. Ma być tak u siebie przyjmuję wniosek klienta, wpisuje aktualną żonę i troje dzieci, kartę zamawiam dla niego, żony i dwójki dzieci z mojej Gminy. Ponieważ pierwsze dziecko mieszka z matką na terenie innej Gminy ona składa wniosek na to dziecko i tylko na nie.? Dobrze rozumiem?
Katarzyna 321

Napisano: 03 lut 2016, 19:23

Katarzyna 321 pisze:Dzięki za wszystkie informacje i podpowiedzi. Ma być tak u siebie przyjmuję wniosek klienta, wpisuje aktualną żonę i troje dzieci, kartę zamawiam dla niego, żony i dwójki dzieci z mojej Gminy. Ponieważ pierwsze dziecko mieszka z matką na terenie innej Gminy ona składa wniosek na to dziecko i tylko na nie.? Dobrze rozumiem?
A co zrobić jeżeli Pan się uparł i wnioskuje o przyznanie karty dla dziecka, które mieszka z matką na terenie innej gminy??? W nowym systemie jest możliwość częściowego rozpatrzenia wniosku ale zastanawiam się czy dać jakieś pisemne postanowienie o nierozpatrzeniu/nieprzyznaniu karty dla tego dziecka ze względu że nie podlega ono pod moją gminę. Ktoś miał taki przypadek???
tośka11

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x