Kontrola UW dotacja 2030 wykorzystanie niezgodnie z przeznac - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 cze 2019, 11:22

Witam wszystkich. Mam problem podczas kontroli z UW. Chodzi o realizację zadania stypendia, ale może to też dotyczyć innych zadań zleconych. Otrzymałem z jst środki w paragrafie 2030 (opisane na WB przez księgową z urzędu) na wydatki w związku z realizacją zadania w kwocie 33600. Podczas realizacji wydatkowaliśmy 19000. W dniu 28.12 zamówiłem ostatnią transzę środków w urzędzie na wypłaty związane z realizacją budżetu. Na koniec roku została mi na rachunku kwota 6000 z czymś tam. Nastąpiło automatyczne przeksięgowanie salda mojego rachunku na rachunek organu. Kontrola szuka zwrotu na z moje rachunku kwoty 14600 niewydatkowanych środków w paragrafie 2030. No i niestety nie może ich znaleźć. Mówią coś wydatkowaniu dotacji niezgodnie z przeznaczeniem. Nadmieniam iż jst zwróciło 14600 w dniu 15.01 następnego roku na rachunek wojewody. Jak mam się przed tym bronić i czy zrobiłem coś zle? może ktoś ma podobne doświadczenia
Kic13
kic13
Praktykant
Od: 08 paź 2009, 11:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2019, 12:49

Jeśli dobrze rozumiem, to powinno zostać na koncie OPS 14600 skoro nie zostały te pieniądze wykorzystane na stypendia i podlegały zwrotowi, a jeśli zostało tylko 6000, to by znaczyło, że te środki z dotacji wydatkowano na inny cel. U mnie środki z dotacji celowej są "znaczone" czyli na przelewie z UG mam informację np. "dotacja 85415.2030" i na koniec roku robię zwroty z konta OPS i dopiero te zwroty przekazuje dalej Urząd, czyli zawsze zostają mi na koncie pieniądze niewykorzystane z dotacji §2010, §2030, §2060 i niewykorzystane własne. Z tego, co piszesz, wynika, że za małą dotację miałeś na zadania własne, ale skoro Urząd oddał kwotę właściwą, to chyba nie powinni robić problemów.
Basia111
Praktykant
Od: 16 mar 2017, 15:07
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 07 cze 2019, 13:25

Czyli ja jako jednostka otrzymuję dotacje a nie środki na wydatki? A co z tymi jednostkami co zamawiają środki każdego dnia i zawsze mają saldo w okolicach zera na rachunku bankowym?
Kic13
kic13
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2019, 13:40

ja też otrzymuję środki na wydatki ale na koniec roku muszę dać do urzędu gminy informację ile muszą odesłać do UW bo oni tego nie wiedzą tylko ja bo wiem jaki miałam plan na zadaniach zleconych i ile wydałam
mk1
Podinspektor
Od: 05 kwie 2017, 14:09
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 07 cze 2019, 13:53

Dostaję środki na wydatki, ale w tylu przelewach i z takim opisem jaki przychodzi z Urzędu Wojewódzkiego, dzięki temu wiem ile mam pieniędzy na realizację zadań zleconych i ile musi zostać mi na koncie na koniec miesiąca niewykorzystanych środków z dotacji. W analityce mam rozbicie na rodzaje zadań.
Basia111
Praktykant
Od: 16 mar 2017, 15:07
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 07 cze 2019, 14:15

Tu nie chodzi o to że nie miałem planu i że go przekroczyłem. Zrealizowałem wszystko tak jak powinno być, tylko nie miałem co oddać na koniec roku. Nie otrzymałem środków do wysokości planu fizycznie na rachunek o jakies 150 tys. Nie zamawiałem środków do wysokości planu bo nie było potrzeby. Jasne że złożyłem informacje ile urząd ma zwrócić z jakiej dotacji i zwroty poszły w terminie. Panie twierdzą ze ja dostaję dotacje i muszę się z niej rozliczać, a ja że środki na wydatki i że umowę podpisał wójt i to gmina rozlicza dotację w oparciu o zrealizowane wydatki zgodnie z moim planem finansowym. Ale może źle myślę. Może ktoś mnie nakieruje na jakieś informacje.
Kic13
kic13
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2019, 14:18

Musisz sprawdzić czy jst przekazała ci 100% planu wydatków ( środków na wydatki) z tego co piszesz wynika że nie przekazała wszystkich środków dlatego na Twoim koncie nie masz odpowiedniej kwoty. Gdyby jst przekazała wszystkie środki to na koniec roku powinna Ci zostać różnica między planem wydatków a wydatkami wykonanymi. Zdarza się że jst widząc że jednostka ma środki na koncie nie przekazuje wszystkich pieniędzy ale to jest nieprawidłowe i stąd teraz nie masz niedobór na koncie . Obowiązkiem jst jest przekazać 100 % środków planu wydatków
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 08 cze 2019, 15:38

Zgodnie z paragrafem 20 ustęp 5 instrukcji dot. Sprawozdanie Rb-50 o dotacjach/wydatkach związanych z wykonywaniem zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego ustawami, która jest zawarta w RMRIF z dnia 9 stycznia 2018 r. w sprawie sprawozdawczości budżetowej:

Jednostki organizacyjne bezpośrednio realizujące zadania z zakresu administracji rządowej oraz inne zadania zlecone ustawami jednostce samorządu terytorialnego lub jednostki obsługujące sporządzają sprawozdanie jednostkowe Rb-50 o wydatkach w szczegółowości wymienionej w ust. 1 i przekazują je zarządom jednostek samorządu terytorialnego.

a zatem OPS w RB50 wykazuje w szczegółowości dział/rodział/paragraf w planie to co dostał, a w wykonaniu to co wykonał i poszę zwrócic uwagę na opis w paragrafie 20 ustęp 4 pkt 2, cytuję:

Wykonanie" - wykonane w danym roku wydatki z dotacji, o których mowa w ust. 3 pkt 2; dane dotyczące wydatków innych niż określone powyżej, wykazuje się w danych uzupełniających, o których mowa w pkt 3;
3) "Wykonanie" w danych uzupełniających - wykazuje się dane dotyczące wydatków, gdy:
a) na mocy odrębnych przepisów jednostki samorządu terytorialnego realizują zadania z zakresu administracji rządowej oraz inne zadania zlecone ustawami, na finansowanie których otrzymują dotacje przeznaczone na zwrot wydatków,
b) na podstawie przyjętego algorytmu, jednostkom samorządu terytorialnego przysługuje zwrot poniesionych wydatków ze środków własnych na sfinansowanie zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami, których koszt realizacji kalkulowany jest w ujednolicony sposób.

Gdzie zatem problem oprócz głów kontrolujących z UW?
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x