kontrola ZUSo - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 kwie 2015, 17:37

mamy miec kontrole ZUS co moga kontrolowac? Ktos mial taka kontrole?jakie dokumenty chca do wgladu? Czy decyzje przyyznajace skladki tez? Chodzi o zasilki stale itp.
dada111

Napisano: 10 kwie 2015, 8:50

U nas w ubiegłym roku też była kontrola. Sprawdzali tylko pracowników. Świadczeniobiorców nie ruszali. Porównywali listy płac czy się zgadza z Płatnikiem, ZFŚS, kilka druków Z-3 (zasiłki opiekuńcze, zwolnienia lekarskie), RP-7, regulamin wynagradzania, sprawdza terminy zgłoszeń do ZUS z umowami o pracę, akta osobowe itp . Wszystko zależy od kontrolującego, chociaż on ma gotowy schemat i sprawdza dokumenty po kolei.
~~Ania

Napisano: 10 kwie 2015, 11:20

U mnie było dokładnie tak jak u Ani, jeśli będziesz miała kontrolę ZUSu pracowników to mogą wogóle nie kontrolować ZUSu za świadczeniobiorców bo to dwie różne ustawy
ewka16

Napisano: 10 kwie 2015, 12:56

U mnie pan poprosił o wybranie osób z macierzynskim, z wypadkiem jak były, sw. rehabilitacyjnym, zasiłki opiekuńcze (Z-15 wyrywkowo)oraz zasiłki chorobowe- głównie czy dobrze jest liczona podstawa ( czy nie na nowo jak nie ma 3 miesięcy przerwy). Listy płac z reg.wynagradzania zeby spr. jaka podstawa. Zwolnienia lekarskie. Sprawdzał skł.wypadkową. Chciał RP-7 do 3 lat do tyłu. Pytał czy są oświadczenia od zleceniobiorców oraz czy mamy zaswiadczenie od studentów, że się uczą (lub ksero legitymacji). aaa... i umowy o dzieło.
Świadczeń podopiecznych nie ruszał - choć nie wiem bo dałam mu cały segregator z DRA. :)
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
alanka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 07 mar 2007, 16:04
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 8:30

Z doświadczenia wiem, że problemem jest FP jeśli masz osobę powracającą z macierzyńskiego
ela 3

Napisano: 14 kwie 2015, 12:47

a skąd dowiedziałaś się, że będziesz mieć kontrolę ? wysłali jakieś pismo ?
Gość

Napisano: 14 kwie 2015, 15:03

U mnie zadzwonił przemiły Pan i jeszcze poczekał aż wrócę z urlopu żeby przed mi głowy nie zawracać. :)
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
alanka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 07 mar 2007, 16:04
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x