Kontynuacja nauki

~mk

Kontynuacja nauki

Post autor: ~mk »

Czy wychowanka kontynuująca nauke na studiach wyższych w przypadku kiedy w marcu br. przekroczyla kryterium dochodowe na starej ustawie na osobe w rodzinie, moze w dalszym ciagu pobierac pomoc na KN na nowych warunkach czyli bez kryterium i czy wysokości pomocy na KN, pomocy na usamodzielnienie i zagospodarowanie beda ze starej ustawy czy z nowej ?
~Dora

Re: Kontynuacja nauki

Post autor: ~Dora »

najpierw trzeba odmówić z powodu przekroczenia kryterium a potem przyznać zgodnie z art. 240 ust. 3 ustawy o pieczy. wysokosci są stare.
~Kasia2

Post autor: ~Kasia2 »

U nas w połowie jak pisze Dora, ale przyznajemy nową kwotę... Taką nam przyznało SKO w Katowicach - sami zmienili naszą decyzję.
~anulka

Post autor: ~anulka »

Mam pytanie, czy my jako pcpr możemy część pomocy na KN, które otrzymuje wychowanek rodziny zastępczej uczący się i mieszkający w internacie,przeznaczyć na opłatę internatu (na konto szkoły) a resztę na konto wychowanka?
~mk

Post autor: ~mk »

Moim zdaniem możemy, my u nas też to praktykujemy, np. przelewamy wychowance część środków na czynsz, a część otrzymuje do swojej dyspozycji.
~Dora

no nie jestem pewna czy tak można...
a co do wysokosci pomocy to jest na stronie MPiPS interpretacja, że przyznaje się w starej wysokosci, SKO nie jest wyrocznią i pomimo tego, że jest to niesprawiedliwe, to według przepisów wprots czytając powinna byc stara wysokość..
~Mp

Post autor: ~Mp »

Z inne beczki...Jeśli wychowanka przebywała w zakładzie poprawczym (i tylko tam), to czy po opuszczeniu placówki może ubiegać się o pomoc KN?
~Kasia2

Post autor: ~Kasia2 »

~Dora wiem, że jest interpretacja, problem jest w tym, że SKO z automatu uchyliło naszą i przyznało w takiej wysokości. Gdyby nam dali do ponownego rozpoznania to co innego, ale ich decyzja była przyznająca.
SKO nie jest wyrocznią, tak, też się o tym przekonałam, jednak przy odwołaniu decyzje idą do nich a nie do Ministerstwa.... W sumie z drugiej strony jak by to wyglądało, że jedną osobę mamy przeniesioną na nowe zasady z nową stawką a inne ze starą... W razie kontroli mamy przynajmniej tę decyzję SKO na podkładkę...
~Dora

tak, nie ma się co denerwować...
Mp, tak, może się ubiegać. z ustawy o pomocy społecznej
~Mp

Post autor: ~Mp »

Teraz doczytałam, że jeśli placówkę opuściła po 2012, to KN jej nie przysługuje.
ODPOWIEDZ