koordynacja 2021/2022 - kto wydaje
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
koordynacja 2021/2022 - kto wydaje
Wniosek o świadczenie wychowawcze na okres zasiłkowy 2021/2022 złożony do ZUS w marcu 2022 na dziecko urodzone w lutym 2022.
UW ustalił, że w marcu 2022 nie ma koordynacji a organem właściwym do wydania decyzji jest Wójt/Burmistrz/Prezydent. Czy rzeczywiście my musimy rozpatrzyć za ten okres wniosek a nie ZUS?
UW ustalił, że w marcu 2022 nie ma koordynacji a organem właściwym do wydania decyzji jest Wójt/Burmistrz/Prezydent. Czy rzeczywiście my musimy rozpatrzyć za ten okres wniosek a nie ZUS?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: koordynacja
- Kontakt:
Re: koordynacja 2021/2022 - kto wydaje
Oczywiście, że nie - niech się douczą w UW, w takiej sytuacji organem własciwym jest ZUS
https://www.kasarodziny.pl/
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Art. 17. 1. W sprawach:
1) świadczenia wychowawczego, które nie jest realizowane w ramach koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego,
2) dodatków, o których mowa w art. 80 ust. 1a, art. 113a albo art. 115 ust. 2a ustawy zmienianej w art. 15 w brzmieniu
dotychczasowym
– w których wnioski o ustalenie prawa do tych świadczeń zostały złożone przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy,
stosuje się przepisy dotychczasowe.
2. W sprawach świadczenia wychowawczego realizowanego w ramach koordynacji systemów zabezpieczenia spo-
łecznego, w przypadku złożenia do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy w gminie lub od dnia wejścia w życie niniejszej
ustawy w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na okres do
dnia 31 maja 2022 r., stosuje się przepisy dotychczasowe. W przypadku wniosków, które wpłyną do Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych, w sytuacji gdy Zakład Ubezpieczeń Społecznych ustali, że w sprawie mają lub mogą mieć zastosowanie
przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, Zakład Ubezpieczeń Społecznych przekazuje wniosek do
właściwego wojewody, do rozpatrzenia zgodnie z właściwością.
3. W przypadku wniosków, o których mowa w ust. 2, złożonych począwszy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy,
wojewoda zachowuje właściwość dla rozstrzygnięć w sprawie świadczenia wychowawczego, a wypłata przyznanego przez
wojewodę świadczenia wychowawczego jest realizowana przez organy właściwe do wypłaty w rozumieniu przepisów do-
tychczasowych
1) świadczenia wychowawczego, które nie jest realizowane w ramach koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego,
2) dodatków, o których mowa w art. 80 ust. 1a, art. 113a albo art. 115 ust. 2a ustawy zmienianej w art. 15 w brzmieniu
dotychczasowym
– w których wnioski o ustalenie prawa do tych świadczeń zostały złożone przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy,
stosuje się przepisy dotychczasowe.
2. W sprawach świadczenia wychowawczego realizowanego w ramach koordynacji systemów zabezpieczenia spo-
łecznego, w przypadku złożenia do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy w gminie lub od dnia wejścia w życie niniejszej
ustawy w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na okres do
dnia 31 maja 2022 r., stosuje się przepisy dotychczasowe. W przypadku wniosków, które wpłyną do Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych, w sytuacji gdy Zakład Ubezpieczeń Społecznych ustali, że w sprawie mają lub mogą mieć zastosowanie
przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, Zakład Ubezpieczeń Społecznych przekazuje wniosek do
właściwego wojewody, do rozpatrzenia zgodnie z właściwością.
3. W przypadku wniosków, o których mowa w ust. 2, złożonych począwszy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy,
wojewoda zachowuje właściwość dla rozstrzygnięć w sprawie świadczenia wychowawczego, a wypłata przyznanego przez
wojewodę świadczenia wychowawczego jest realizowana przez organy właściwe do wypłaty w rozumieniu przepisów do-
tychczasowych
-
- Podinspektor
- Kontakt:
No właśnie, w sprawie nie mają zastosowanie przepisy o koordynacji + wniosek na noworodka po 01.01.22, więc właściwy jest ZUS. No, chyba że nie napisałaś precyzyjnie i w ogóle ta koordynacja co do tego wniosku jest tzn. tylko w marcu jej nie ma, to wtedy byłbym skłonny się zgodzić, chociaż to rodzi pole do dyskusji.
-
- Referent
- Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
- Kontakt:
Dwa dni temu przyszło mi identyczne pismo. W okresie od 01.04.2022 do 31.05.2022 nie ma koordynacji a organem właściwym do wydania decyzji jest Wójt/Burmistrz/Prezydent. ZUS dostał pismo tylko do wiadomości.
Ogólnie wniosek złożony do ZUS-u w kwietniu 2022, nam nie został przekazany. Wnioskodawca nigdy u nas nie brał 500 wiec nawet nie mamy jego danych. Jak zadzwoniłam do Urzędu Wojewódzkiego z zapytaniem o co chodzi to Pan nie umiał mi odpowiedzieć stwierdził, że to może pomyłka i przekaże sprawę osobie która się tym zajmowała. Jak na razie cisza.
Ogólnie wniosek złożony do ZUS-u w kwietniu 2022, nam nie został przekazany. Wnioskodawca nigdy u nas nie brał 500 wiec nawet nie mamy jego danych. Jak zadzwoniłam do Urzędu Wojewódzkiego z zapytaniem o co chodzi to Pan nie umiał mi odpowiedzieć stwierdził, że to może pomyłka i przekaże sprawę osobie która się tym zajmowała. Jak na razie cisza.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
No właśnie, kolejne pole do własnej interpretacji. W przypadku, gdy w tym okresie przejściowym koordynacja zachodzi to sprawa jest prosta, podobnie jak wnioski złożone do 31.12.21 r. Inaczej ma się sprawa co do wniosków od 01.01.22 złożonych w ZUS - oni wydają na pałę przyznanie, a w przypadku koordynacji przekazują do UW. Jeśli zachodzi koordynacja to oczywiście wydaje UW, a gmina TYLKO wypłaca świadczenie. W sytuacji, gdy tak wniosek tylko częściowo podlega pod koordynację, czytaj w jakimś, częściowym przedziale okresu od 01.01.22 r. dla wniosku złożonego w ZUS to literalnie nie ma podstaw, aby wydawał rozstrzygnięcie dla takiego wniosku Wójt/Burmistrz/Prezydent - bo na jakiej podstawie? Nie ma koordynacji, to nie ma, przepisy trzeba zastosować nowe i niech się dogaduje ZUS z UW w celu wydania rozstrzygnięć za okres bez koordynacji. Kolejna spychologia na gminy i tyle.
-
- Referent
- Kontakt:
Dokładnie. Dlatego myślę że poczekam na odpowiedź z Urzędu Wojewódzkiego, jeśli się nie odezwą to nie wiem, będę się kontaktować z ZUS i może przekaże im pismo jako organowi właściwemu do załatwienia sprawy. Sama nie wiem. Ręce opadają.
A jeśli faktycznie my mamy rozstrzygać to niech chociaż przekazują całą dokumentację....

-
- Podinspektor
- Kontakt:
-
- Referent
- Kontakt:
No i tak. Dzisiaj MUW wysłał mi wniosek w powyżej opisanej sprawie. Śmieszne to wszystko. Wniosek złożony do ZUS, koordynacji brak bo cała rodzina mieszka w Szwecji wiec odmowa. I ja jako OPS mam teraz prowadzić postępowanie i wydawać odmowe bo ZUS-owi się nie chce..... 
Powiedźcie mi bo ja już głupieje, wniosek złożony po 01.01.2022r. koordynacji brak wiec czego oni chcą od OPS?

Powiedźcie mi bo ja już głupieje, wniosek złożony po 01.01.2022r. koordynacji brak wiec czego oni chcą od OPS?
-
- Podinspektor
- Kontakt:
No właśnie, podstawy prawnej na to wg mnie nie ma 

Oprócz koordynacja 2021/2022 - kto wydaje - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
wyjazd za granice
Brak obsłużenia wniosku dla uchodźcy z Ukrainy
Zus a nienaleznie pobrane w OPS
Czy my robimy zapytanie o koordynację ?
wspólne zamieszkiwanie
Pismo z Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej
Zawiadomienie do ZUS o potrącaniu
koordynacja 21/22
inspektor ds. świadczeń wychowawczych
zapotrzebowanie na czerwiec
koordynacja !!!!
pODSTAWA PRAWNA DECYZJI UCHYLAJĄCEJ
zadnia OPS dot. świadczenia wychowawczego od czerwca 2022
uchylić decyzję czy wystąpić o stwierdzenie niewżności decyzji?
koordynacja 500+ kto wypłaca?
Wypłata rzeczowa 500+ ZUS