koordynacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 08 lut 2016, 14:53

Czy dostaliście pismo z komisji administracyjnej ds zabezpieczenia społecznego pracowników migrujących?ja dostałam E4111 prośba o informacje dotyczacą uprawnień do świadczeń rodzinnych w którym mieszkają członkowie rodziny,tam chyba coś trzeba uzupełnić,ale gdzie to później wysłać,bo mam tylko belgijski adres.nigdy jeszcze nie miałam czegoś takiego,przeważnie przychodziło z mcpsu
aha8899
Stażysta
Od: 19 sty 2015, 18:55
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2016, 16:17

Druk E411 Strona niech sobie sama zaniesie do ROPS z załącznikami
Do formularzy E401 oraz E411 należy dołączyć następujące dokumenty:
- kserokopia dowodu osobistego osoby wskazanej w pkt. 2 formularza potwierdzona „za zgodność z oryginałem” przez organ lub instytucję bezpośrednio wydającą dokument lub notariusza,
- odpis skrócony aktu urodzenia dzieci;

- aktualne poświadczenie zameldowania osoby wskazanej w pkt 2 formularza wraz z dziećmi w Polsce (poświadczenie zameldowania jest ważne przez okres 2 miesięcy licząc od daty wystawienia dokumentu);
- zaświadczenie o pobieraniu bądź niepobieraniu świadczeń rodzinnych w Polsce;

W zaświadczeniu powinna być zawarta informacja czy dana osoba składała wnioski o polskie świadczenia rodzinne. W przypadku przyznania świadczeń rodzinnych prosimy o wskazanie jakiego rodzaju były to świadczenia, w jakiej wysokości oraz w jakim okresie zostały przyznane.

- informację o aktywności zawodowej w Polsce osoby wymienionej w pkt. 2 formularza, tj.:
a) zaświadczenie od pracodawcy o okresie zatrudnienia;
b) zaświadczenie z zakładu ubezpieczeń społecznych w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej lub w przypadku podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu pobierania świadczenia pielęgnacyjnego;
c) zaświadczenie z kasy rolniczego ubezpieczenia społecznego o okresie podlegania ubezpieczeniom społecznym rolników;
d) zaświadczenie z powiatowego urzędu pracy – w przypadku zarejestrowania się jako osoba bezrobotna, z określeniem pobierania lub nie pobierania zasiłku dla bezrobotnych;
e) w sytuacji gdy osoba jest rencistą lub emerytem zaświadczenie z ZUS lub KRUS, ze wskazaniem od kiedy osoba przebywa na rencie lub emeryturze;

Jeżeli osoba wskazana w pkt. 2 formularza nie pracuje, nie prowadzi działalności gospodarczej, nie jest ubezpieczona w KRUS, nie jest osobą bezrobotną zarejestrowaną w PUP, nie przebywa na zasiłku macierzyńskim, nie przebywa na urlopie wychowawczym, nie pobiera emerytury lub renty powinna wypełnić odpowiednie oświadczenie o aktywności zawodowej.
ROPS wypełnia takie formularze
Marcelino

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x