koordynacja
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
koordynacja
w lipcu 2019 r. kobieta (rozwódka) złożyła wniosek o 500+, które płaciłam do 30 września 2019r. Następnie w październiku na jej prośbę wstrzymałam świadczenie gdyż oświadczyła mi, że od 1 września przebywa (pracuje) za granicą. Następnie dokumenty wysłałam do Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego celem sprawdzenia czy maja zastosowanie przepisy o koordynacji. W listopadzie napisała kolejne oświadczenie, że zabiera ze sobą córkę za granicę i tam będą mieszkać. dosłałam do Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego oświadczenie. w międzyczasie ojciec dziecka zmarł. teraz Śląski urząd wojewódzki pisze, że "w obecnym stanie rzeczy brak jest przesłanek do zastosowania przepisów o koordynacji. jak wynika ze zgromadzonej dokumentacji kobieta od 01.09.2019 przebywa na terenie Niemiec, gdzie pracuje. dodatkowo z dokumentacji wynika, iż ojciec dziecka nie żyje." Co powinnam zrobić? powinnam uchylić prawo do świadczenia wychowawczego od września czy od października 2019 bo za wrzesień wypłaciłam? A za wrzesień świadczenia nienależnie pobrane i żądać ich zwrotu? Proszę pomóżcie.
Oprócz koordynacja - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Odsetki z koordynacji
Wzór aktualny informacji 500+
Nienależnie pobrane a zmiana organu właściwego
Przekazanie dokumentacji A koordynacja
sygnity
Wypłacenie 500 plus
Wnioski na okres zasiłkowy 2016/2017 składane w 2020 r. w ramach koordynacji
Wznowienie czy wszczęcie
wypłata zawieszonych świadczeń
postanowienie sądu a 500+
Opiekun prawny - od kiedy wypłata