Koordynacja cała rodzina za granicą, brak kontaktu z wniosko - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 cze 2018, 11:07

Cześć wszystkim
Mam mały problem z jedną Panią
Pani emailem przekazała nam informacje, że wyjechała za granicę w celach zarobkowych. Nie podając żadnych szczegółowych informacji, w jakim kraju , w jakiej firmie, dosłownie nic.
Wysłałem do niej emaila aby podała te informacje i wypełniła oświadczenie do koordynacji, ale nie odpowiedziała.
Wystąpiłem do ZUW z wnioskiem o ustalenie koordynacji załączając tylko informacje z maila od Pani.
ZUW cofnął wniosek do nas stwierdzając braki formalne ( nie dziwie się)
Na emaila wysłałem Pani wezwanie o uzupełnienie braków i do tej pory nie mam od niej odpowiedzi.
Nieoficjalnie wiem że Pani wraz z dzieckiem przebywa za granicą (cała rodzina)
Co mam zrobić z decyzją, na jakiej podstawie uchylić tą decyzję , nie mam żadnej podkładki
Co zrobilibyście na moim miejscu
Nestroz
Praktykant
Od: 19 kwie 2017, 12:36
Zajmuję się: Świadczenie wychowawcze

Napisano: 07 cze 2018, 11:36

hmm ja bym się zastanawiała, czy wysłanie info mailem jest dosyć wiarygodne ;) czy jest sens to ruszać
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 07 cze 2018, 12:00

ja bym wysłała wezwanie na ostatni adres jaki masz w dokumentach.
w wezwaniu jako konsekwencje niezastosowania się do wezwania podałabym wstrzymanie wypłat.
po upłynięciu terminu określonego w wezwaniu wstrzymujesz wypłaty
wtedy wzrasta szansa, że kobieta się do Ciebie zgłosi... ;)
Anabelka
Praktykant
Od: 13 mar 2017, 15:43
Zajmuję się: SR/SW/FA

Napisano: 07 cze 2018, 12:39

My mamy podobną sytuację, z tym że my informację powzięliśmy z działu zasiłków szkolnych, a oni z komisariatu policji. Może wystąpcie z wnioskiem na policję o ustalenie adresu pobytu rodziny. Do koordynacji dzwoniliśmy i w tym wypadku nie ma koordynacji, bo cała rodzina zagranicą i inne państwo jest pierwsze do wypłaty świadczeń niż Polska. My obecnie wysłaliśmy pracownika socjalnego na przeprowadzenie wywiadu środowiskowego i czekamy. Mamy informację z policji, będzie wywiad i na tej podstawie uchylamy (konsultowane z prawnikiem).
Anielka92
Praktykant
Od: 23 maja 2018, 8:38
Zajmuję się: Pracownik administracji

Napisano: 07 cze 2018, 12:59

Jaaaasne. Policja, urzędy, wywiady? Czy wy nie macie co robić? Obowiązkiem klienta jest podanie nowego adresu. Wezwanie do wyjaśnień na dotychczasowy adres, pod rygorem wstrzymania świadczeń. Jak nie dostanie kasy to zaraz przyleci albo zadzwoni. Metoda na "brak kasy" jest najskuteczniejsza. :D
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2018, 13:06

ludek pisze:Jaaaasne. Policja, urzędy, wywiady? Czy wy nie macie co robić? Obowiązkiem klienta jest podanie nowego adresu. Wezwanie do wyjaśnień na dotychczasowy adres, pod rygorem wstrzymania świadczeń. Jak nie dostanie kasy to zaraz przyleci albo zadzwoni. Metoda na "brak kasy" jest najskuteczniejsza. :D
Niestety ale nie zawsze metoda na brak kasy działa. Mamy taki przypadek.
ala12345
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 12:26
Zajmuję się: OPS

Napisano: 07 cze 2018, 13:27

ala12345 pisze:Niestety ale nie zawsze metoda na brak kasy działa. Mamy taki przypadek.
No ale kasa nie idzie tak gdzie nie powinna, więc w czym problem?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 07 cze 2018, 13:38

No właśnie w tym przypadku wstrzymanie wypłaty nic nie dało Pani milczy jak grób xD
Też myślałem o wywiadzie środowiskowym, ale czy pracownik socjalny napisze mi że cała rodzina za granicą skoro pocałuje klamkę. Myślałem też żeby wystąpić do szkoły o stwierdzenie czy jej dziecko uczęszcza. Jak mi napiszą że nie to jest to wystarczające do uchylania decyzji z art 1 ust. 3 też nie jestem pewny xD
Nestroz
Praktykant
Od: 19 kwie 2017, 12:36
Zajmuję się: Świadczenie wychowawcze

Napisano: 07 cze 2018, 13:58

wstrzymanie wypłat do końca okresu powoduje wygaśnięcie więc poczekaj a sprawa sama się rozwiąże
Anabelka
Praktykant
Od: 13 mar 2017, 15:43
Zajmuję się: SR/SW/FA

Napisano: 07 cze 2018, 15:56

Przestań się bawić w dochodzeniówkę i szukać rodziny po świecie. Jak im nie zależy na kasie to pies ich trącał. Będzie tak jak pisze Anabelka.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x