Mam taka sytuacje. Prosze o podpowiedx jakies pomysły bo juz i tak chyba mam wszystkie terminy uwalone.
Pani złozyła wniosek w czerwcu o sw, pierwszy raz od lat w polsce. Mąż za granicą o 4 lat, dane w wiekszości podane ładnie, z tym ze okres pobytu podała sam rok (bez dnia i miesiąca), przyjeła, uznając ze na biezacy okres swiadczeniowy i tak cały jest w koordynacji, poza tym nigdy nie było wczesniej problemu w takich sytuacjach. Oczywiscie wysłane do koordynacji. Po ponad dwoch miesiacach urzad wojewodzki odesłał wniosek powołujac sie na brak kompletu danych koniecznych do ustalenia koordynacji, po analizie wychodzi ze brakuje tylko tego dnia i miesiąca z 2017 r. Powołali sie na zmiany ustawy o 500+, na zakres koniecznych danych wymienionych w nowelizacji oraz ze w przypadku braku danych strona musi złozyc oswiadczenie ze ich nie zna z uwzglednieniem kazdej informacji z ustawy której nie zna... Z poleceniem wezwania strony do uzupełniania informacji i oswiadczen z pieknym uzasadnieniem ze to obowiazek organu wlasciwego itd itp. Ale po wielokrotnym wezwaniu wnioskodawcy i telefonicznym i mailowym nawet byla osobisci ale informacji nie uzupełniła, wrecz uciekła bo sama nie wie czy ma to uzupełniac czy wniosek wycofac, kombinuje cos w Niemczech, no cyrk. Wezwałam ja oczywiście pisemnie do uzupełnienia braków pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia, jeszcze czekam na upłynięcie terminu. Pytanie teraz co dalej powinnam z tym zrobić, czy faktycznie moge to pozostawic bez rozpatrzenia ze wzgledu na niekompletność (z tym ze w ustawie jest "okres pobytu" a nie ma ze format dzien miesiac roik, o tym formacie pisze tylko wojewoda. Tak samo nie ma w ustawie ze konieczne oswiadczenia o braku danych, tylko w pisamach wojewody sa takie wymagania. Czy ewentualnie ma mam to jednak rozpatrywac jako organ własciwy skoro wojewoda pisze ze nie moze ustalic koordynacji? No po prostu patowa sytuacji. Członek rodziny przebywa za granica, wojewoda nie chce rozpatrzec wniosku, ja nie wiem czy moge czy powinnam, a wnioskodawca nie chce uzupelniac tych szczegóolow. Jak byscie to rozegrali?