Mam decyzje przyznana na pierwsze i drugie dziecko kobieta zgłasza mi że mąż wyjechał za granicę polsku pracodawca praca za granicą na kilka tygodni ona nie pracuje ale posiada gospodarstwo rolne opłaca Krus to ci w takiej sytuacji Uchylam na wniosek strony na pierwsze dziecko i wstrzymuje wypłatę na drugie?u czy nie jest tak że jeśli osoba opłaca Krus ma gos.rolne to i tak UW stwierdzi że my jesteśmy właściwi W związku z posiadanym gospodarstwem?????
Ja bym to zrobiła tak: na wniosek pani, wstrzymuję na pierwsze, na drugie wypłacam. Dokumenty do wojewody, i czekasz na postanowienie.
Czy mieliście w swoim urzędzie wojewódzkim spotkanie dot. koordynacji?
Nasze mi się podobało.
Dyrektor z ministerstwa oraz kierowniczka z naszego Urz. Wojewódz. powiedzieli, aby wstrzymywać wypłaty świadczeń, oczywiście zawsze na wniosek strony. Jest to działanie na korzyść strony.
Nie trzeba uchylać, wystarczy wstrzymać. Pismem inf.
Problemy ze sprawozdaniami, księgowość się piekli, że rozłażą się później zapotrzebowania, źle się przeklika harmonogram wypłat i pieniądze pójdą (inny pracownik strona nie chce oddać). Różne cuda mogą się podziać... facet wróci bo straci pracę i nagle wołają kasę.
no to faktycznie! Wg mnie jak są takie problemy to jest trochę nie spójne wszystko. Z jedne strony MPRiPS daje przyzwolenie do wstrzymywania wypłaty a z drugiej strony takie kłopoty może to stworzyć. Gdzie tu sens i logika, bo ja już nic z tego nie wiem.
Wg mnie powinny być gotowe schematy na takie okoliczności...gdzie robię coś na żądanie strony i nikt przez to nie mruczy mi za uszami że jakieś zapotrzebowanie czy inne cuda się nie zgadzają.