Koordynacja i urodzenie kolejnego dziecka przez rozwódkę
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Koordynacja i urodzenie kolejnego dziecka przez rozwódkę
Mam taką sytuację: Rozwódka, matka dwójki dzieci złożyła wniosek na 500+. Ojciec dzieci pracuje poza granicami kraju, wniosek wysłano do UW. UW ustalił, że zachodzi koordynacja i 500+ jest wypłacane. Teraz kobieta urodziła kolejne dziecko, ojciec dziecka pracuje w Polsce. Czy w tej sytuacji wniosek złożony na nowo narodzone dziecko powinnam również przesłać do UW? Czy też rozpatrzyć u siebie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- Czyscioszka
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW, Czyste Powietrze
- Kontakt:
Re: Koordynacja i urodzenie kolejnego dziecka przez rozwódkę
skoro matka i ojciec dziecka w Polsce to po co wysyłać do UW 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Tak właśnie myślałam. Tylko dręczy mnie jeszcze jedno pytanie. Jak postąpić z nowym okresem zasiłkowym? Brać dwa wnioski z tym samym składem rodziny? Pierwszy na dwojke dzieci przesłać do UW, a drugi z trzecim dzieckiem rozpatrywac u siebie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja w takich przypadkach biorę 2 wnioski: jeden na dzieci, których ojciec jest w Polsce (rozpatruje sama), a drugi na dzieci, których ojciec jest za granicą (wysyłam do UW). Ten sam skład rodziny.
- POCAHONTAS
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jest to jakieś rozwiązanie, zeby Strona nie musiała czekać na kasę na to dziecko, którego rodzic jest w Polsce.Marina pisze:Tak właśnie myślałam. Tylko dręczy mnie jeszcze jedno pytanie. Jak postąpić z nowym okresem zasiłkowym? Brać dwa wnioski z tym samym składem rodziny? Pierwszy na dwojke dzieci przesłać do UW, a drugi z trzecim dzieckiem rozpatrywac u siebie?
ale uważaj na wielodzietnośc.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ale przecież skład rodziny w obu wnioskach będzie ten sam i kwadracik o osobie za granicą musi być również zaznaczony w obu, więc teoretycznie powinnaś oba wniosku wysłać do UW. Zapis w ustawie jest precyzyjny, koordynacja jest ustalana w sprawie rodziny, a nie poszczególnych dzieci.
Walka z wiatrakami since 1998.
- POCAHONTAS
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
przeszłam przez to - koordynacja jest w sprawie dzieci.Iks pisze:Ale przecież skład rodziny w obu wnioskach będzie ten sam i kwadracik o osobie za granicą musi być również zaznaczony w obu, więc teoretycznie powinnaś oba wniosku wysłać do UW. Zapis w ustawie jest precyzyjny, koordynacja jest ustalana w sprawie rodziny, a nie poszczególnych dzieci.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja znam tą interpretację, ale to jest wbrew przepisom. Z ustawy jasno wynika, że koordynacja jest w sprawie rodziny. Robiąc to w sposób opisany tutaj, albo organ właściwy wprost łamie przepis art. 16 ust. 1, a wojewoda 16 ust. 5 i 11 ust. 1 pkt 2 a tym samym oba łamią zasadę praworządności wyrażoną w art. 6 KPA, albo strona w jednym wniosku musi skłamać w oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną czym naraża się na odpowiedzialność z 223 §1 KK. Jest jakaś trzecia opcja na interpretację tego w zgodzie z przepisami?
Walka z wiatrakami since 1998.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
A jak to sprawdzacie, gdy rozwódka składa wniosek i nie wie, czy jej były mąż ( ojciec) dzieci przebywa jeszcze za granicą, czy nie? Przecież ona nie musi z nim utrzymywać żadnego kontaktu? Pani mi mówi, że nie ma pojęcia gdzie jest jej były mąż. Podpowiedzcie jeżeli macie takie przypadki.
Oprócz Koordynacja i urodzenie kolejnego dziecka przez rozwódkę - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Żonaty z alimentami na dzieci chce na nie 500+ i ZR
decyzje na nowy okres zasiłkowy
świadczenie rodzicielskie, pomocy bałagan w głowie :)
świadczenie na zlecenie jak z nowym okresem
wniosek niekompletny jakie pismo
decyzje w formie elektronicznej
czy można odliczyć wyższe alimenty
Wnoski na świadczenie wychowawcze na nowy okres
zmina sytuacji rodziny a koordynacja...
wniosek - udostępnienie danych
koordynacja - prosze o pomoc
Uchylenie decyzji częściowo uchylonej decyzji
działalność gospodarcza - praca na terenie UE
różny skład rodziny-może być?
wniosek na okres 2016/2017 z koordynacji