Koordynacja i urodzenie kolejnego dziecka przez rozwódkę

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Marina
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Koordynacja i urodzenie kolejnego dziecka przez rozwódkę

Post autor: Marina »

Mam taką sytuację: Rozwódka, matka dwójki dzieci złożyła wniosek na 500+. Ojciec dzieci pracuje poza granicami kraju, wniosek wysłano do UW. UW ustalił, że zachodzi koordynacja i 500+ jest wypłacane. Teraz kobieta urodziła kolejne dziecko, ojciec dziecka pracuje w Polsce. Czy w tej sytuacji wniosek złożony na nowo narodzone dziecko powinnam również przesłać do UW? Czy też rozpatrzyć u siebie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Czyscioszka
Stażysta
Zajmuję się: ŚW, Czyste Powietrze
Kontakt:

Re: Koordynacja i urodzenie kolejnego dziecka przez rozwódkę

Post autor: Czyscioszka »

skoro matka i ojciec dziecka w Polsce to po co wysyłać do UW 8-)
Marina
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: Marina »

Tak właśnie myślałam. Tylko dręczy mnie jeszcze jedno pytanie. Jak postąpić z nowym okresem zasiłkowym? Brać dwa wnioski z tym samym składem rodziny? Pierwszy na dwojke dzieci przesłać do UW, a drugi z trzecim dzieckiem rozpatrywac u siebie?
anitaanitamta
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: anitaanitamta »

Ja w takich przypadkach biorę 2 wnioski: jeden na dzieci, których ojciec jest w Polsce (rozpatruje sama), a drugi na dzieci, których ojciec jest za granicą (wysyłam do UW). Ten sam skład rodziny.
Awatar użytkownika
POCAHONTAS
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: POCAHONTAS »

Marina pisze:Tak właśnie myślałam. Tylko dręczy mnie jeszcze jedno pytanie. Jak postąpić z nowym okresem zasiłkowym? Brać dwa wnioski z tym samym składem rodziny? Pierwszy na dwojke dzieci przesłać do UW, a drugi z trzecim dzieckiem rozpatrywac u siebie?
jest to jakieś rozwiązanie, zeby Strona nie musiała czekać na kasę na to dziecko, którego rodzic jest w Polsce.

ale uważaj na wielodzietnośc.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

Ale przecież skład rodziny w obu wnioskach będzie ten sam i kwadracik o osobie za granicą musi być również zaznaczony w obu, więc teoretycznie powinnaś oba wniosku wysłać do UW. Zapis w ustawie jest precyzyjny, koordynacja jest ustalana w sprawie rodziny, a nie poszczególnych dzieci.
Walka z wiatrakami since 1998.
Awatar użytkownika
POCAHONTAS
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: POCAHONTAS »

Iks pisze:Ale przecież skład rodziny w obu wnioskach będzie ten sam i kwadracik o osobie za granicą musi być również zaznaczony w obu, więc teoretycznie powinnaś oba wniosku wysłać do UW. Zapis w ustawie jest precyzyjny, koordynacja jest ustalana w sprawie rodziny, a nie poszczególnych dzieci.
przeszłam przez to - koordynacja jest w sprawie dzieci.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

Ja znam tą interpretację, ale to jest wbrew przepisom. Z ustawy jasno wynika, że koordynacja jest w sprawie rodziny. Robiąc to w sposób opisany tutaj, albo organ właściwy wprost łamie przepis art. 16 ust. 1, a wojewoda 16 ust. 5 i 11 ust. 1 pkt 2 a tym samym oba łamią zasadę praworządności wyrażoną w art. 6 KPA, albo strona w jednym wniosku musi skłamać w oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną czym naraża się na odpowiedzialność z 223 §1 KK. Jest jakaś trzecia opcja na interpretację tego w zgodzie z przepisami?
Walka z wiatrakami since 1998.
ops1-ops1-ops1
Praktykant
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: ops1-ops1-ops1 »

A jak to sprawdzacie, gdy rozwódka składa wniosek i nie wie, czy jej były mąż ( ojciec) dzieci przebywa jeszcze za granicą, czy nie? Przecież ona nie musi z nim utrzymywać żadnego kontaktu? Pani mi mówi, że nie ma pojęcia gdzie jest jej były mąż. Podpowiedzcie jeżeli macie takie przypadki.
ODPOWIEDZ