Mam rodzinę z koordynacją która od początku 01.04.2016 podlega koordynacji i wcześniej rops potem wojewoda ustalał całość koordynacji w związku z przebywaniem żony za granicą. Pan składa wn na 2018/2019 i znowu wysyłamy ( pan w żadnym z poprzednich wn nie wykazuje adresu zamieszkania ani nie wiem gdzie pracuje żona nie ma z nią kontaktu od 5 lat - co roku piszę to samo oświadczenie "że nie wie") -- wraca wniosek 2018/2019 że oni nie są w stanie ustalić i my jesteśmy organem właściwym, jaki cudem w poprzednich okresach ustali a tera a kuku nie są w stanie ustalić?
wcześniej ustalili a teraz nie - zwalają na nas robote, tym bardziej że gość napisał w oświadczeniu ze adres żony za granicą posiada sąd okręgowy. Pani z MUW mi jeszcze powiedziała że oni nie mają obowiązku występować do sądów o adresy.
Ja wystąpiłam i czekam z niecierpliwości żeby im to odesłać.
Jak adres nic nie znaczy? przecież dzięki temu mogą sprawdzić czy kobitka nie pobiera świadczeń za granicą..
chociaż wcześniej adresu też nie mieli a ustalili i przyznali wiec nie wiadomo co oni biorą pod uwagę
A no nic nie znaczy. Do Pana nie piszesz za granicę, bo nie jest stroną. Instytucja zagraniczna - można napisać, ale połowa nawet nie odpisuje, a np. takie UK wali na 90% Polaków jedno zdanie "nie podlega prawu UK" i finał. I co to Ci da? Wydasz na zamieszkanie decyzję/informację? Sad jeśli odpisze to pewnie będzie miał adres dajmy na to sprzed X lat gdy Pani zachcialo sie scigac delikwenta z racji uchylania się od alimentów. Ludzie zmieniają miejsce zamieszkania, wracają, jeżdżą od kraju do kraju. Ustalisz coś? Wydasz decyzję? Pół biedy jak babka pracuje w PL, wtedy czasem można zaryzykować, ale jak nie pracuje? Pierwszeństwo zagranicą - czyli gdzie? To wszystko wydaje się proste, można się śmiać ale niestety takie nie jest, a sama koordynacja to wielkie rzeźbienia w ... kilkunastu osób na województwo. Na pewno kazda z tych osób chce Ci dołożyć roboty, bo tak jej wygodniej...dobranoc