Koordynacja - pobieranie świadczeń poza granicami RP - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 lut 2022, 15:09

Co w sytuacji gdy Pani z dziećmi mieszka w Polsce ( nie pracuje) i pobiera u nas 500+ i z rozmowy telefonicznej wynika, że od jakiegoś czau pobiera świadczenia na dzieci w państwie innym niż Polska pomniejszone o świadczenia z Polski?
Czy Urząd Wojewódzki nie powinien nas o tym zawiadomić? Czy Pani powinna to u nas zgłosić bo upiera się że przecież zgłosił mąż przy składaniu wniosku o niemieckie świadczenia....
Karollla
Stażysta
Od: 09 lip 2018, 14:14
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, Czyste Powietrze, Ochrona Danych Osobowych

Napisano: 10 lut 2022, 17:26

No to będzie oddawała w Polsce, jej problem. Jak składała w Polsce wniosek to miała pouczenie, że ma każdą zmianę zgłaszać tam gdzie wniosek składała, czyli do Ciebie. Mając zatem takie info wzywasz Panią do złożenia wyjaśnień, przekazujesz to wraz z wnioskiem do UW na art. 16 ust.2 i niech się bawią dalej. Jak chce może wstrzymać pobieranie na swój wniosek, jeśli nie pasuje to do jej teorii to niech nie wstrzymuje - więcej odda. Oczywiście kiedyś to pewnie i tak by wyszło, bo tamta instytucja powinna powiadomić UW, ale może to być i za rok - nie zwalnia to Pani z obowiązku. Ponadto UW wtedy i tak wyśle do Ciebie zapytanie, czy pobiera coś w PL a wtedy i tak powinnaś zastosować procedurę opisaną powyżej.
https://www.kasarodziny.pl/
bubek
Podinspektor
Od: 26 lis 2018, 20:53
Zajmuję się: koordynacja
Strona WWW: https://www.kasarodziny.pl

Napisano: 11 lut 2022, 8:40

dziękuję za odpowiedź. Macie może wiedzę czy Pani za okres wsteczny otrzyma z Niemiec jakąś spłatę?
Karollla
Stażysta
Od: 09 lip 2018, 14:14
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, Czyste Powietrze, Ochrona Danych Osobowych

Napisano: 18 lut 2022, 10:39

bubek a czy mógłbyś mi podpowiedzieć/upewnić czy jak babeczka chce złożyć teraz wniosek na 500 w Polsce (koordynacja, dziecko kilkuletnie, wniosek na stary i na nowy okres swiadczeniowy) to oczywiście wszystko składa w zusie a my dopiero po rozpatrzeniu przez UW to dostaniemy?

Ogólnie to złożyła wcześniej już wniosek jakieś 7 mcy temu ale nie uzupełniła go na wezwanie o dane wymagane przez UW, wiec pozostawiłam go bez rozpatrzenia (wielokrotnie była informowana o tym, wzywana, i specjalnie nie uzupełniała bo kombinowała w niemczech) teraz zmienia zdanie i jednak chce z PL ale przecież nie przywróce jej tamtego wniosku bo sobie zyczy. A nowy musi w Zusie prawda?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 18 lut 2022, 10:44

kalina.malina pisze:
18 lut 2022, 10:39
bubek a czy mógłbyś mi podpowiedzieć/upewnić czy jak babeczka chce złożyć teraz wniosek na 500 w Polsce (koordynacja, dziecko kilkuletnie, wniosek na stary i na nowy okres swiadczeniowy) to oczywiście wszystko składa w zusie a my dopiero po rozpatrzeniu przez UW to dostaniemy?

Ogólnie to złożyła wcześniej już wniosek jakieś 7 mcy temu ale nie uzupełniła go na wezwanie o dane wymagane przez UW, wiec pozostawiłam go bez rozpatrzenia (wielokrotnie była informowana o tym, wzywana, i specjalnie nie uzupełniała bo kombinowała w niemczech) teraz zmienia zdanie i jednak chce z PL ale przecież nie przywróce jej tamtego wniosku bo sobie zyczy. A nowy musi w Zusie prawda?
Gdzieś na forum był wątek o przywracaniu terminu na covid - ciekawa sprawa, jakby Ci bardzo zależało, to może tam by się udało jej przywrócić.

Jeśli nie to oba wnioski czyli na 21/22 i 22/23 składa teraz w ZUS - tylko zasugeruj jej, by uważała, bo podobno ludzie nia patrzą na jaki okres składają i są błędy. Oba wnioski ZUS przekaże do UW, z tym że do 21/22 rozstrzyga UW a wypłaca gmina, a 22/23 rozstrzyga i wypłaca ZUS, a UW jakby bawi się całą resztą czytaj ustaleniami.
https://www.kasarodziny.pl/
bubek
Podinspektor
Od: 26 lis 2018, 20:53
Zajmuję się: koordynacja
Strona WWW: https://www.kasarodziny.pl

Napisano: 18 lut 2022, 13:24

Dzięki. Ja jej nic przywracać nie chce bo kombinuje na maksa i nie słucha co się do niej mówi, a muszę mieć tu akurat wszystko porządnie zrobione. Ona nawet jak przyszła żebym jej wyjaśniła co ma uzupełnić to mi zwiała praktycznie w połowie rozmowy bo nie wiedziała czy ma wycofać czy uzupełnić i nie pojawiła się przez kolejne 4 miesiące. A teraz jednak znowu chce z Polski bo jej za granicą odmówiono i teraz kasy szkoda.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x