Witam, Nie mieliśmy takiej sprawy i nie wiem jak to prawidłowo zrobić. Otrzymaliśmy pismo z MUW (wojewoda pismo z Norwegii) o potrąceniu Stronie z bieżących wypłat nienależnie pobrane świadczenia w Norwegii za okres od 01.11.2019 do 30.11.2019 i od 01.10.2020 do 30.06.2021 (Pan nie zgłosił w Norwegi że żona podjęła prace w Polsce), u nas tez nie składał wniosków i nie pobierał. Dopiero po wezwaniu z MUW złożył wniosek u nas w sierpniu 2021 jako uzupełnienie wniosku zagranicznego złożonego w Norwegii 06.08.2018 r. Wojewoda przyznał świadczenia i mamy mu wypłacić świadczenia za cały okres zasiłkowy 2019/2021. Jak potrącić te nienależnie pobrane z Norwegii - nie mam decyzji żądającej zwrotu, jest tylko pismo informujące o zwrocie z MUW, wojewoda nie wyda decyzji bo to wniosek zagraniczny, zwrot mam dokonać na konto w Norwegii. Miał ktoś podobną sprawę??
instytucja norweska powołuje się na art 72 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i rady Nr 987/2009. Mam potrącać z bieżacych - czy mam wprowadzić do systemu dezycje żądająca zwrotu, czekać aż się uprawomocni i dopiero potrącać?