Witam, mam pytanie. Pani składa wniosek o 500+ elektronicznie, jej mąż pracuje za granicą, we wniosku zaznacza, że członek rodziny przebywa za granicą, pytanie brzmi czy do wniosku musi dostarczyć umowy męża zza granicy ?? Proszę o pomoc
a ja mam problem z przekazaniem wniosku elektronicznie do UW może ktoś pomoże? Nie zapisują się skanowane załączniki (wniosek złożony przez bankowość a załączniki doniesione i skan robiony na miejscu) pracujemy na sygnity.
Jeżeli chodzi o 500+ to oczywiście dochody uzyskiwane poza granicami RP od 01.07.19 nie są nikomu potrzebne. Najważniejsze to oświadczenia o syt. zawodowej obu rodziców (dokładne daty zegarowe), w przypadku osoby poza RP względnie data wyjazdu / zamieszkania gdy nie pracuje, adres pracodawcy, warto zawrzeć w oświadczeniu też czy składki społeczne z tytułu pracy takiej osoby odprowadzane są w Pl czy innym kraju (jeśli w PL to KONIECZNIE wymagać od wnioskodawcy druku A1 z ZUS świadczącego o delegowanie - powinien być w posiadaniu pracodawcy bądź ubezpieczony może wystąpić o niego do ZUS). Wskazana byłaby informacja czy pobierają świadczenia w kraju wyjazdu. Dokumenty świadczące o zagranicznym zatrudnieniu np. umowy, zaświadczenia o prowadzeniu działalności gospodarczej typu Gewerbe są pomocne ale można to też uwzględnić wyłącznie spisujac oświadczenie od strony.