kopie dokumentów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 cze 2014, 14:17

wydałam kobiecie odmowę na SZO, kobieta zwraca się z podaniem o wydanie jej kopii wszystkich dokumentów, które złozyła.
Przypominam, ze decyzję już wydałam i ją otrzymala. Czy po zakończeniu postepowania może zapoznać się z aktami sprawy i czy ja mam obowiazek wydac jej kserokopie tych dokumenów?
jolanda

Napisano: 23 cze 2014, 14:35

jeśli to jej dokumenty to ja nie widzę przeciwwskazań żebyś miała jej dać kserokopie
Gość

Napisano: 23 cze 2014, 14:45

Poczytaj art. 73 KPA, nie mamy obowiązku robienia stronie kserokopii
bogusik

Napisano: 23 cze 2014, 15:23

czytałam ten art. ale chcę wiedziec jak to wygląda u Was w praktyce
mi się wydaje że mamy obowiązek wydania kserokopii
Jak jest u Was?
jolanda

Napisano: 23 cze 2014, 19:27

bogusik pisze:Poczytaj art. 73 KPA, nie mamy obowiązku robienia stronie kserokopii
KPA Art. 73.
§ 1. Strona ma prawo wglądu w akta sprawy, sporządzania z nich notatek, kopii lub odpisów. Prawo to przysługuje również po zakończeniu postępowania.
§ 1a. Czynności określone w § 1 są dokonywane w lokalu organu administracji publicznej w obecności pracownika tego organu.
§ 2. Strona może żądać uwierzytelnienia odpisów lub kopii akt sprawy lub wyda-nia jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony.
§ 3. Organ administracji publicznej może zapewnić stronie dokonanie czynności, o których mowa w § 1, w swoim systemie teleinformatycznym, po identyfikacji strony w sposób określony w art. 20a ust. 1 albo 2 ustawy z dnia 17 lutego
2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.

ja bardzo często kseruję akty do przedszkola, do szkoły .... zaśw. z US do zakładu pracy ( ZFŚS )
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 24 cze 2014, 8:57

ewalu, jak napisze mi podanie o zrobienie kopii całej dokumentacji to mam mu te kopie podbić za zgodność z oryginałem? I dac mu do poświadczenia, że odebrał? (roszczeniowy gość)
jolanda

Napisano: 24 cze 2014, 10:06

?
jolanda

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x