Korekty do ZUS-proszę o pomoc - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 lut 2016, 12:21

Witam

Bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie. KRUS wyrejestrował osoby pobierające u nas SZO od lipca 2013. Od grudnia 2015 na wniosek zostały przy KRUS-ie. Teraz na bieżąco opłacamy za nich KRUS, ale do tyłu musze zrobić korekty do ZUS. Zgłosiłam te osoby do ER od lipca 2013, następnie za każdy m-c zrobiłam korekty zerowe i na razie utknęłam. Nie wiem teraz jak wyrównać te składki?
- Z jakim kodem zrobić wyrównanie?
- Czy z kodem 30 00 00?
- Czy też nie robić korekt zerowych i za każdy m-c od 2013 roku zrobić korektę z pojedyńczą składką?
- A co z odsetkami?
- I ostatnie pytanie, czy zdrowotną też wyrównać od 2013?

Uprzejmie proszę o wypowiedzi
Aga z GOPS

Napisano: 02 lut 2016, 14:13

- 3000 00, bo spłacasz po wyrejestrowaniu, przy czym same zerówki oczywiście 1422 0X;
- tak ;) ;
- normalnie zerówki na RCA, przy czym musisz zadzwonić na infolinię COT po repliki raportów;
- módl się, żeby ZUS się nie zorientował ;) Nie naliczaj, bo to nie z Twojej winy (dla Ciebie obowiązek ubezpieczenia powstał dzisiaj), a jak ZUS się zwróci o nie, oczywiście trzeba opłacić - szczegółowa instrukcja jak przyjdzie potrzeba;
- teoretycznie nie różni się to od społecznej, ale też nie skorzysta z opieki wstecz, jaki jest więc sens spłacać (długo by pisać za i przeciw...)? Przy ZDO nie trzeba było, ale co wolno wojewodzie... Tutaj Ci nie pomogę, ja to rozwiązałem bardzo indywidualnie (pod teczkę).

Oczywiście piszę jak ja to robiłem, jestem zwykłym pracownikiem OPS, nie ustalałem tego z ZUS-em, więc nie bierz tego za pewnik.
abc

Napisano: 02 lut 2016, 15:02

Dziękuję za odpowiedź, ale gdybym chciała opłacić te składki np. w rozliczeniu za II 2016, to zrobię naliczenie składek ER ale od pojedynczej podstawy, w moim przypadku od kwoty 1300. Nie wiem czy mi to system puści, pewnie będzie z błędami. A jak to było u Ciebie? Nawiasem mówiąc ja dzwoniłam do swojego ZUS-u i Pani kazała mi robić korekty nie zerowe, a z kwotami no i oczywiście zapłacić odsetki
Aga z GOPS

Napisano: 02 lut 2016, 15:37

Bardzo dziwne podejście, wg tego opłacałaś składki regularnie miesiąc w miesiąc. Przecież to jest spłata jak każda inna, czy miesięczna czy roczna. Na pewno to ułatwi rozliczenie w ZUSie, bo będą znali podstawy (sam je podałem w komentarzu do raportu) i łatwiej naliczyć odsetki/policzyć okresy składkowe, ale sama procedura jest dla mnie niezrozumiała.

Sam podałem podstawę 20-paru tysięcy i składkę równie dużą, przedtem zerówki, ale to nie ma znaczenia. Czy spłacasz 100 zł czy 10 000 zł, skąd inne podejście?

Jedyne sens jaki widzę, to podłożenie się pod odsetki. Pokazałaś, że składki powinny być płacone miesiąc w miesiąc, a z jakiegoś powodu tego nie zrobiłaś - no to płać odsetki. Ja utrzymuję, że to nie moja wina (bo to nie moja wina ;)) i spłacam w miesiącu, w którym powstał obowiązek opłacania składek. Jeżeli ZUS się do mnie zwróci, mam już gotowe rękawice, podejmę walkę ;) A tutaj pokazałaś, że to twój błąd - jakbym przeoczył wniosek, zapomniał zgłosić itp., to właśnie bym tak postąpił (bez zerówek, tylko z kwotami i od tego odsetki), ale to tutaj to przecież inna sprawa. Wychodzi na to samo, pieniądze pójdą na to z funduszy przeznaczonych na składki, ale sam bym tego bez potwierdzenia z góry (z Ministerstwa) nie zrobił. Jak księgowa spyta, czemu ma płacić odsetki, to co jej powiesz? Klient, KRUS zawinił, a Ty płacisz?
abc

Napisano: 02 lut 2016, 15:47

A dobra, załapałem ;)

Wpisujesz nie zerowe, a faktycznie wypłacone kwoty, taka jest różnica między standardowo wypłaconymi spłatami. Techniczny detal, który jednak, jak pisałem wcześniej, typowo wskazuje na potrzebę naliczenia odsetek ;)
Pozostaje kwestia ich spłaty, zanim to zrobisz napisz na górę, czy masz to zrobić i z jakich funduszy, później opłać. No chyba że księgowa się nie czepia, to możesz ten krok pominąć. Ja wybrałem wersję z podpórka.
abc

Napisano: 04 lut 2016, 16:10

Boże, pogubiłam się całkiem proszę powiedzcie mi krok po kroku jak mam to zrobić........Zgłupieję z tymi korektami. ABC proszę odezwij się
Aga z GOPS

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x