kosiniakowe - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 11 sie 2016, 14:44

Dzień dobry,

mam pytanie odnośnie świadczenia, tzw. kosiniakowego.
Do początku 2016 prowadziłam DG, potem ze względu na koszty zamknęłam ją i przerzuciłam się na umowy zlecenia/umowy o dzieło. Lada dzień spodziewam się dziecka. Rozumiem, że w tym przypadku mogę starać się o tzw. kosiniakowe, czyli świadczenie rodzicielskie w wysokości 1000pln, gdyż prawa do zasiłku z ZUS nie mam.

Mam w zwiazku z tym 2 pytania:
- wniosek planuję złożyć przez internet - czy powinnam dorzucić jakieś załączniki (kopie umów?)

- co jeśli mąż/partner pracuje za granicą i zaznaczę to we wniosku? Czy to jakoś wpływa na tryb jego rozpatrzenia? (Naturalnie z tego faktu nie wynika jakobym ja też za granicą od razu nabywała prawo do zasiłku, skoro nigdy tam nie pracowałam)

Dziękuję.
ciężko pracująca

Napisano: 11 sie 2016, 17:53

1/2 Dołącz oświadczenie, gdzie przebywa małżonek (adres, miejsce zatrudnienia), bo wniosek musi być rozpatrzony przez ROPS*, a nie OPS. (OPS przesyła wniosek)
*ROPS - instytucja, która zajmuje się sprawą, gdy wnioskodawca przebywa w Polsce, a współmałżonek na terytorium UE, Norwegii i Szwajcarii ;)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2016, 10:02

Dziękuję, dołączę.
Ale to w takim przypadku może od razu mogę dołączyć jakieś oswiadczenie z miejsca pracy - tylko że co? że nie pobiera zasiłku macierz. i dalej pracuje??

noteev pisze:1/2 Dołącz oświadczenie, gdzie przebywa małżonek (adres, miejsce zatrudnienia), bo wniosek musi być rozpatrzony przez ROPS*, a nie OPS. (OPS przesyła wniosek)
*ROPS - instytucja, która zajmuje się sprawą, gdy wnioskodawca przebywa w Polsce, a współmałżonek na terytorium UE, Norwegii i Szwajcarii ;)
ciężko pracująca

Napisano: 12 sie 2016, 10:27

Na wniosku zaznacz, że mąż "przebywa" (Część II lit. m) i dołącz informację gdzie przebywa (państwo, adres) i gdzie pracuje (nazwa i adres). Wszystko.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem