KPA - czy przed wydaniem decyzji o umorzeniu

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
fajna dziewczyna
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

KPA - czy przed wydaniem decyzji o umorzeniu

Post autor: fajna dziewczyna »

postępowania musimy robić wszczęcie? Facet zbyt szybko złożył wniosek na nowy okres i muszę umorzyć postępowanie. Czy dobrze rozumiem że teraz po zmianach kpa muszę zrobić wszczęcie postępowania?
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: KPA - czy przed wydaniem decyzji o umorzeniu

Post autor: kb »

ludzie...toc facet sam wszczal to postepowanie swoim wnioskiem, a ty odmawiasz wszczecia postepowania bo masz juz taka sama sprawe rozstrzygnieta inna prawomocna decyzja...jak klient sklada wniosek to wszczyna postepowanie nim i to on wlasnie wszczyna a nie ty z urzedu...a zawiadomic strone o wszczeciu postepowania to organ musi jesli wszczyna je z urzedu ... a jelsi chodzi o prowadzone z wniosku strony postepowanie,ktore ma byc zakonczone decyzja odmowna to po nowemu trzeba o negatywnych przeslankach powodujacych ze za chwile gosc dostanie decyzje odmowna poinformowac go przed jej wydaniem, lacznei z informacja ze moze sie zapoznac z zebranym w sprawie materialem
fajna dziewczyna
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: fajna dziewczyna »

kb, kurcze, pomyliłam terminy, miałam właśnie na myśli pismo informujące a nie wszczęcie. Ech...to znak, że trzeba mi dłuuuuugiego urlopu. Dzięki że prędko odpisałaś :-)
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

A ja wspomnę, że od wczoraj zmienił się dziennik ustaw KPA - t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 1257. Wczoraj został ogłoszony tekst jednolity.
ODPOWIEDZ