kredyt do dochodu? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 mar 2015, 1:11

Witam, jak to jest z wliczaniem kredytu do dochodu? czy wliczacie kwotę otrzymanego przez klienta kredytu podzieloną przez liczbę miesięcy jeśli jego pięciokrotność przekracza kryterium? pytam o to bo kwestia wzbudziła ogromną dyskusję na szkoleniu...
mucha1

Napisano: 13 mar 2015, 8:28

Nigdy klienci nie mowią nam o swoich kredytach.
oij

Napisano: 13 mar 2015, 8:29

cd... no chyba że o ratach które musza splacac ale to już jest p fakcie. Ja bym nie brala kwoty kredytu do dochodu. Wydaje mi się to niemoralne.
oij

Napisano: 13 mar 2015, 18:06

Po podobnej czyjejś wypowiedzi pani prowadząca szkolenie skarciwszy ją wzrokiem stwierdziła, że ABSOLUTNIE WLICZAĆ KREDYT!
Ja do tej pory uważałam, że wliczenie kredytu do dochodu nie powinno być praktykowane, jednak teraz się zastanawiam... Bo gdyby ktoś niezbyt rozsądnie (a nie mało takich...klientów) zaciągnął by wysoki kredyt konsumpcyjny i zjadał codziennie przez 2 miesiące białe trufle na śniadanie to trudno by go było zaliczyć do osób w trudnej sytuacji finansowej...mimo, że przez ten okres nie za swoje, a za pożyczone żyje. :roll:
mucha1

Napisano: 14 mar 2015, 1:37

W wyroku z dnia 8 grudnia 2006 r. w sprawie o sygn. akt I OSK 700/06, LEX nr 320923, Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie stanął na stanowisku, że katalog obciążeń pomniejszających dochód jak i katalog przychodów odliczonych od dochodu są na gruncie ustawy o pomocy społecznej zamknięte. Zarówno katalog odliczeń jak i katalog pomniejszeń nie obejmują kwot uzyskanych z tytułu pożyczki. W żadnym przepisie ustawy nie postanowiono, iż kwota pożyczki nie podlega zaliczeniu do dochodu, bądź, że kwota ta podlega odliczeniu od dochodu. Jednakże pomoc społeczna jest instytucją publiczną mającą na celu zapewnienie niezbędnych środków utrzymania osobom znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej, które nie dysponują środkami finansowymi na poziomie ustalonego kryterium dochodowego – w dacie ubiegania się o pomoc. Z tej przyczyny nie ma znaczenia tytuł i źródło uzyskiwania tych środków, albowiem pożyczka, podobnie jak kredyt, jest przychodem mogącym stanowić źródło utrzymania w okresie dysponowania kwotą pożyczki (kredytu). Dlatego też nawet kwoty pożyczek, kredytów, wydatkowanych na podstawowe utrzymanie stanowią z punktu widzenia ustawy o pomocy społecznej dochód podlegający wliczeniu do dochodu.
marylka

Napisano: 14 mar 2015, 1:38

Pani prowadząca miała rację, a to jeden z wielu wyroków WSA i NSA w tej sprawie
marylka

Napisano: 22 gru 2015, 22:47

jeśli chodzi o kredyt bez bik i krd na dowód to warto zajrzeć tu https://pozyczkichwilowkipoznan.pl
aslan

Napisano: 23 gru 2015, 12:48

wliczać
bla

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x