Krok po kroku - ubezwłasnowolnienie klienta - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 maja 2015, 20:50

Witam,
Nigdy nie miałam styczności z procesem ubezwłasnowolnienia, gdyż pracuje głównie z rodzinami z dziecmi, a mam teraz samotnego pana, bardzo zaniedbanego i fizycznie i zdrowotnie (ok 60), mieszkającego w fatalnych warunkach, który się broni jak może przed zmianami w swoim życiu jest mu dobrze w tym całym syfie, odmawia hospitalizacji, nie chce w ogóle rozmawiać na temat leczenia ledwo już chodzi, jest absolutnie niezaradny życiowo, żył dotychczas z tego co mu przynieśli koledzy lub sąsiedzi (nie posiada jakichkolwiek dokumentów w tym dowodu, dzieci nie posiada, jest dalsza rodzina nie wiadomo gdzie)...
...dlatego się coraz bardziej o niego obawiam, sąsiedzi zgłaszali problemy z uciążliwym lokatorem dotychczas jedynie do administracji, a jak jest już bardzo źle z panem to nagle do pomocy społecznej, by go uratować i siebie przy okazji...
tylko bez oceny stanu zdrowia mam blokadę w działaniach, nie wprowadzę usług, przyznałam pomoc na krótki czas, ale ile można naciągać na niezaradność życiową jak widzę że największym problemem jest fatalny stan zdrowia..
Czy jest szansa na ubezwłasnowolnienie w tym przypadku? Jeśli tak, to jak się za to zabrać...
gracja

Napisano: 26 maja 2015, 21:22

Ja bym zlozywa wniosek do sadu o przymusowe umieszczenie w dps-ie, jesli gosc jest schorowany, niezaradny i nie jest w stanie samodzielnie funkcjonowac. Masz kandydata na opiekuna prawnego w przypadku ubezwlasnowolnienia?
limk

Napisano: 26 maja 2015, 23:03

a kto umieści w dps osobę bez dochodu? a żeby chociaż powalczyć o zas. stały trzeba się orzec... a tu trzeba mieć dokumenty od lekarza i się sprawa cofa krok w tył...
niuniacz

Napisano: 27 maja 2015, 9:54

wezwać pogotowie i powiedzieć że gość ma myśli samobójcze, że np. powiedział że nie chce mu się żyć i wtedy muszą go zabrać bez jego zgody i przyjąć na oddział w trybie pilnym. To jedyny sposób, inaczej nic nie załatwicz. Pobyt w szpitalu da mu jakąś dokumentację medyczną, aby go orzec, a w międzyczasie złożyć wniosek do sądu o umieszczenie w dps bez zgody klienta.
Gość

Napisano: 27 maja 2015, 10:08

Ubezwłasnowolnienie:
- może wystąpić rodzina bezpośrednio do Sądu,
- kierownik OPS może złożyć pismo do prokuratury o to, żeby prokurator wystąpił do Sądu z wnioskiem o ubezwłasnowolnienie. (takim torem ja załatwiałam, sama ułożyłam pisemko, dołączyłam orzeczenie, wypisy ze Szpitala, notatki), byłam przesłuchiwana, sporządzałam wywiady, kontaktowali się ze mną kuratorzy i po ponad roku ubezwłasnowolniono klienta.
hania35

Napisano: 27 maja 2015, 15:09

Ja też zrobiłabym tak, że złożyłabym wniosek do Sądu (jako GOPS) o umieszczenia Pana w DPS bez jego zgody.Trochę trwa ta procedura, ale zawsze w papierach zostanie, że coś robiłaś.
Iza K

Napisano: 27 maja 2015, 18:49

Krok po kroku - ubezwłasnowolnienie klienta - jak to brzmi ? oto polski paternalizm ...Fatalny wpis w swojej wymowie . Żenujący .Nazwij to Gracja " ABC- instruktaż zniewolenia człowieka...Jak uszczęśliwić na siłę uciążliwego lokatora.?

ps. i to pytanie. Czy jest szansa na ubezwłasnowolnienie? pomyśl dziewczyno .
Emilka.

Napisano: 27 maja 2015, 19:37

Ubezwłasnowolnienie albo umieszczenie w domu pomocy społecznej, bez zgody decydują sądu, oraz „wyjęcie dziecka ze środowiska”, czyli skierowanie do placówki opiekuńczo wychowawczej, to procedur, których wolałbym nie stosować. Alternatywą dla tego typu działań są przecież rozmaite, inne formy pomocy, dostępne w środowisku lokalnym.
pracownik.socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x