Hej. Ja jak zwykle z prośbą o pomoc. Jakbym miała mało roboty KRUS przysłał mi pismo z prośbą o przekazanie informacji o osobach pobierających ŚP, ZDO i SZO, które złożyły oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia lub pracy w gosp. rolnym. Ani żadnej podstawy prawnej ani nic. Odpisywał ktoś na takie cudo? I co odpisywaliście?
Przysłali mi takie coś nie wiadomo co, to im odpisałam sory zwróćcie się z odpowiednim wnioskiem i podajcie na to podstawę prawną.
I zaczęli się zwracać w wnioskami o udostępnienie danych. Oprócz tego życzą sobie kserokopie oświadczeń - których im nie udostępniamy i decyzję - które ma strona wiec nich sama im doręczy.
Kilka dni temu otrzymałam wniosek o udostępnienie danych i prośbę o przysłanie kserokopii decyzji przyznajacej ZDO lub ŚP. Dziś otrzymałam kolejny wniosek, tym razem oprócz kserokopii decyzji KRUS żąda kserokopii oświadczeń i zaświadczenia o wysokości składek i od kiedy są opłacane. Wysyłacie takie informacje?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Wyrejestrowywałam się z KRUS i żadnych oświadczeń do celów świadczeń rodzinnych im nie przedstawiałam, decyzje przyznające świadczenia tak były potrzebne i sama złożyłam na ich druku oświadczenie o zaprzestaniu pracy ze względu na opiekę nad dzieckiem. Ale przecież wielu rodziców będących rolnikami przez cały czas miało prawo do świadczenia i nie składali takich oświadczeń w maju 2014r. Mam pytanie, czy ktoś z wyrejestrowanych rolników uzyskał zwrot nadpłaconych składek ? Ja cały czas czekam.