Witam, w związku z zaistniałą sytuacją konieczności opłacenia składek kilka lat wstecz za rolnika wyrejestrowanego z KRUS bardzo proszę o przesłanie interpretacji Ministerstwa i UW na adres [email protected]
Z góry dziękuję.
Osoba, którą zastępuję powiedziała żeby zgłosić w zusie od 01.07. 2013. Policzyć liczbę składek, pomnożyć przez podstawę i taką kwotę wpisać osobie w systemie.Samo policzy kwotę, tylko pilnować żeby wpisać liczbę składek np.60. Zapłacić.
Ogólnie w Płatniku:
- robisz ZUS ZUA z datą 01.07.2013 r.,
- robisz RCA za wszystkie kolejne miesiące wprowadzając podstawę składki zdrowotnej (tutaj pojawia się problem odsetek),
(- zanim zrobisz RCA, musisz wystąpić do ZUS o repliki raportów rozliczeniowych za okres od lipca 2013),
- opłacasz składki jak szybko się da - nie wiem czy to jeszcze obowiązuje, jak w ciągu 7 czy tam 14 dni opłacisz i wyślesz wyjaśnienia do ZUS, możesz policzyć odsetki wg zmniejszonego progu.
Wrzucenie tych 60 składek w jeden miesiąc będzie z grubsza niezgodne z przepisami ZUSowskimi - opłata powinna nastąpić w tym samym miesiącu, co wypłata świadczenia. Czy jest to obejście odsetek? Może, ekspertem nie jestem, nie wiem czy to dobry pomysł...
W programie:
- dodać świadczenia pt. składki do już istniejącej decyzji, dodać datę początku i kwotę podstawy - szczęśliwie niezmienną,
- wygenerować listę wypłat/składek od lipca 2013,
- co z odsetkami w bazie - nie wiem.
W zależności od programu te kroki mogą się różnić.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mejle nie są rozsyłane, nie ma sensu wpisywać się na listę.