KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 6    [ Posty: 52 ]
Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?

Napisano: 22 kwie 2022, 12:50

Złożyłam wniosek o założenie konta podmiotu, status mojego wniosku - weryfikowane. Jak długo trwa ta weryfikacja? czy dostanę na emaila jakąś informację zwrotną czy konto zostało założone czy może coś z nim nie tak i trzeba jakieś dane pouzupełniać?
Jolanta12
Praktykant
Od: 27 wrz 2018, 8:38
Zajmuję się: FA/ ŚR/ STYPENDIUM SZKOLNE

Napisano: 25 kwie 2022, 12:26

a jak to zrobiłaś?
Beatris
Starszy referent
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2022, 15:16

Beatris pisze:
25 kwie 2022, 12:26
a jak to zrobiłaś?
podbijam pytanie
młoda
Podinspektor
Od: 11 mar 2015, 13:26
Zajmuję się: FA/DM

Napisano: 27 kwie 2022, 20:22

Jolanta12 pisze:
22 kwie 2022, 12:50
Złożyłam wniosek o założenie konta podmiotu, status mojego wniosku - weryfikowane. Jak długo trwa ta weryfikacja? czy dostanę na emaila jakąś informację zwrotną czy konto zostało założone czy może coś z nim nie tak i trzeba jakieś dane pouzupełniać?

A dołączałaś jakieś upoważnienia? Jeśli tak to w jakiej formie. Miałam ten sam problem i właśnie był problem z upoważnieniem. Dołączałaś jakieś skany?
kaffi
Referent
Od: 23 lut 2016, 20:30
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2022, 13:14

dołączyłam skan pełnomocnictwa mojej szefowej do reprezentowania Gminy przed sądami, oraz upoważnienie do prowadzenia postępowania wobec dłużników w tym do przesyłów do big i krz i swoje upoważnienie do prowadzenia postępowania wobec dłużników i do przesyłów do krz (nie wiem czy to dobrze zrobiłam i czy wystarczy tylko to) Około miesiąc temu złożyłam ten wniosek i nie mam żadnego sygnału od nich co dalej....
Jolanta12
Praktykant
Od: 27 wrz 2018, 8:38
Zajmuję się: FA/ ŚR/ STYPENDIUM SZKOLNE

Napisano: 12 maja 2022, 20:16

Jolanta12 pisze:
09 maja 2022, 13:14
dołączyłam skan pełnomocnictwa mojej szefowej do reprezentowania Gminy przed sądami, oraz upoważnienie do prowadzenia postępowania wobec dłużników w tym do przesyłów do big i krz i swoje upoważnienie do prowadzenia postępowania wobec dłużników i do przesyłów do krz (nie wiem czy to dobrze zrobiłam i czy wystarczy tylko to) Około miesiąc temu złożyłam ten wniosek i nie mam żadnego sygnału od nich co dalej....
Tak my też tak zrobiliśmy - dołączyliśmy skan i czekaliśmy około miesiąca i zadzwoniłam na infolinie i okazało się, że w takim przypadku należy wysłać ORYGINAŁY pełnomocnictw pocztą do Ministerstwa Sprawiedliwości (ponoć gdzieś wyświetlał się o tym komunikat - ja go nie widziałam) i dopiero jak dostali oryginały to wszystko ruszyło.
kaffi
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2022, 8:13

kaffi pisze:
12 maja 2022, 20:16
Jolanta12 pisze:
Tak my też tak zrobiliśmy - dołączyliśmy skan i czekaliśmy około miesiąca i zadzwoniłam na infolinie i okazało się, że w takim przypadku należy wysłać ORYGINAŁY pełnomocnictw pocztą do Ministerstwa Sprawiedliwości (ponoć gdzieś wyświetlał się o tym komunikat - ja go nie widziałam) i dopiero jak dostali oryginały to wszystko ruszyło.
Ja mam stan konta : Aktywny (od marca) ale nie mam dalej dostępu do rejestru organów administracji publicznej, bo, zakładam, że to przez ten rejestr trzeba wprowadzać dłużników. Kaffi ty masz dostęp, wprowadzasz już dłużników?
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 13 maja 2022, 20:50

Wikkaa pisze:
13 maja 2022, 8:13
kaffi pisze:
Jolanta12 pisze:
Ja mam stan konta : Aktywny (od marca) ale nie mam dalej dostępu do rejestru organów administracji publicznej, bo, zakładam, że to przez ten rejestr trzeba wprowadzać dłużników. Kaffi ty masz dostęp, wprowadzasz już dłużników?

Też mam aktywne konto ale my dostaliśmy z Ministerstwa instrukcję, z której wynika, że trzeba złożyć odrębny wniosek do Ministerstwa (najlepiej przez ePuap) o założenie specjalnego profilu do zgłaszania dłużników w tym rejestrze organów administracji publicznej. Jesteśmy dopiero w trakcie ogarniania tego.
W poniedziałek mogę też podać numer do Ministerstwa do Działu obsługującego technicznie KRZ (infolinia ale bardzo łatwo się dodzwonić i uzyskać informacje).
kaffi
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2022, 8:45

kaffi pisze:
13 maja 2022, 20:50
Wikkaa pisze:
13 maja 2022, 8:13
kaffi pisze:
Jolanta12 pisze:

Też mam aktywne konto ale my dostaliśmy z Ministerstwa instrukcję, z której wynika, że trzeba złożyć odrębny wniosek do Ministerstwa (najlepiej przez ePuap) o założenie specjalnego profilu do zgłaszania dłużników w tym rejestrze organów administracji publicznej. Jesteśmy dopiero w trakcie ogarniania tego.
W poniedziałek mogę też podać numer do Ministerstwa do Działu obsługującego technicznie KRZ (infolinia ale bardzo łatwo się dodzwonić i uzyskać informacje).
Kaffi, to poproszę ten numer
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 maja 2022, 9:48

Jeśli ktoś ma konto swoje oraz założone aktywne konto podmiotu i chce mieć dostęp do Rejestru dla Organów Administracji Publicznej to trzeba złożyć wniosek o specjalny profil. Oto informacja z Ministerstwa:

Wskazujemy procedurę do dodania profilu specjalnego (art. 8 ustawy o Krajowym Rejestrze Zadłużonych z dnia 6 grudnia 2018 r. (tj. Dz.U. 2021 poz. 1909) w sytuacji opisanej w art. 8a ust.1 pkt 2 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów z dnia 7 września 2007 r. (tj. Dz. U. 2021 poz. 2105): OPS lub odpowiednio gmina występuje z pisemnym wnioskiem (preferowane jest wykorzystanie ePUAP) do organu uprawnionego (Ministerstwo Sprawiedliwości) o przypisanie do konta odpowiednio OPS lub gminy specjalnego profilu umożliwiającego zamieszczanie w KRZ informacji o osobach fizycznych, wobec których toczy się egzekucja należności budżetu państwa powstałych z tytułu świadczeń wypłacanych w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów. Wniosek taki powinien zawierać w szczególności:
a. wskazanie numeru i nazwy konta, do którego ma być przypisany profil specjalny;
b. dokument potwierdzający prawo reprezentowania odpowiednio OPS lub gminy (akt powołania, akt mianowania, uchwałę rady gminy, zaświadczenie o wyborze lub równoważny);
c. pełnomocnictwo od osoby upoważnionej do reprezentowania podmiotu (odpowiednio OPS lub gminy) dla osoby podpisującej wniosek, jeżeli nie jest on podpisywany osobiście przez osobę upoważnioną do reprezentowania podmiotu.
Organ uprawniony przypisuje profil specjalny i informuje odpowiednio OPS lub gminę o tym fakcie. Od tego momentu administrator konta podmiotu niebędącego osobą fizyczną może wskazywać, jako użytkowników uprawnionych profilu specjalnego, osoby, które będą zamieszczać w KRZ w imieniu tego podmiotu informacje o osobach fizycznych, wobec których toczy się egzekucja należności budżetu państwa powstałych z tytułu świadczeń wypłacanych w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów. Wszystkie te osoby muszą wcześniej założyć konto osobiste.

Numer na infolinię Ministerstwa Sprawiedliwości w sprawie KRZ: 071 74 89 600 - zaznaczam, iż ostatnio odbiera tam telefon Pan, który niestety jest średnio poinformowany w temacie. Poprzednio były bardzo pomocne Panie.

Dobrym sposobem komunikacji z nimi jest komunikacja poprzez "zgłoś błąd" - gdy zalogujecie się na konto podmiotu to na samym dole ekranu na niebieskim tle jest biała ramka i napis "zgłoś błąd". Na mejla dostajecie numer zgłoszenia a potem rozwiązanie problemu od Zespołu ServiceDesk. Na odpowiedź trzeba czekać od 1 do 7 dni. Polecam to rozwiązanie.
kaffi
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x