Księgowość rodzinnych a decyzje - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 03 cze 2016, 16:42

Tom. pisze:
TWoj pisze:Zmieniliście wzory decyzji? Uwzględniliście w nich nowe przepisy? ....wątpię ;)
Oczywiście. Od 1 kwietnia w ZR pozamieniałem 108 i 130 § 4 na 32 ust 1d. W SW są od początku bo wystartował w kwietniu.
Pierwsza z brzegu znaleziona
1. Przy­zna­ję Pani świad­cze­nie:
za­si­łek ro­dzin­ny na dziec­ko do 5 lat na XXX, w kwo­cie 89,00 zł mie­sięcz­nie, na okres od 2016-04-01 do 2016-10-31,
2. Świadczenia za dany miesiąc będą wypłacane najpóźniej do ostatniego dnia tego miesiąca
3. Decyzje przyznające świadczenia rodzinne oraz decyzje w sprawie zmiany wysokości świadczeń rodzinnych na korzyść strony są natychmiast wykonalne.
4. Odstąpiono od uzasadnienia decyzji ponieważ uwzględnia ona żądanie Strony w całości

a zatem ta decyzja powinna być zaksięgowana tak jak tu:

https://www.biuletyn.bdo.pl/biuletyn/fin ... s9196.html

Dzięki za info ;)
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2016, 18:27

TWoj pisze:A zatem dlaczego księgowi OPS nie mają informacji o tych zmianach i o kwotach wynikających z tych decyzji, które powinni ująć jako czynne RMK??? Dlaczego dostają od merytorycznego jedynie listę?
dlatego, że wydajemy dziennie od 200 do w porywach 400 decyzji? tylko w dziale SR a gdzie reszta..., jak sobie wyobrażasz obieg dokumentów przy takiej ilości?
TWoj pisze:[a zatem ta decyzja powinna być zaksięgowana tak jak tu:

https://www.biuletyn.bdo.pl/biuletyn/fin ... s9196.html
weź ode mnie tę czarną magię :D ja prawnikiem jestem, rachunkowość to zuo ;)
_____
Od 2004 roku w księgowości mieliśmy kilkanaście kontroli, NIK, RIO, UW i jakieś doraźne. Nie stwierdzili u nas nieprawidłowości w tej kwestii. Do księgowości przekazujemy tylko decyzje zwrotowe i pochodne zwrotowych. Zwykłych przyznających ani my jako SR ani inne działy, czy PS czy DM, czy FA nigdu nie przekazywały. Księgowość mamy upierdliwą i wpływową u władz wyższych. Jeżeli by coś było nie halo, to spokojnie by na nas wymusili tak jak wymusili różne inne dziwactwa. Więc może jest OK?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 03 cze 2016, 20:38

A zatem dlaczego księgowi OPS nie mają informacji o tych zmianach i o kwotach wynikających z tych decyzji, które powinni ująć jako czynne RMK???
Pewnie dlatego że są zbyt leniwi by śledzić zmiany jakie ich dotyczą. Pracownicy działów ŚR/FA/ŚW nie mają w obowiązkach troszczyć się o porządek w aktach księgowej. Decyzje są dostępne w aktach a księgowe to pracownicy OPS-ów, tak więc decyzje są w pełni do dyspozycji księgowej wystarczy tylko by ruszyła du*ę i sobie do nich zerknęła. Chyba z koniem żeś się na łeb zamienił skoro sugerujesz że pracownik ŚR to sekretarka głównej księgowej.

Dlaczego dostają od merytorycznego jedynie listę?
Dostają co chcą a że zazwyczaj nie wiedzą co powinny mieć w aktach to czyja to wina? To pracownicy ŚR mają lepiej wiedzieć co księgowe powinny mieć w aktach? Może jeszcze pracownicy referatu ŚR powinni zorganizować szkolenia dla księgowych pt. "co księgowa w swoich dokumentach powinna mieć"?

Obowiązkiem każdego pracownika jest znać się na swojej pracy a mi (w odróżnieniu od ciebie) nie płacą za informowanie księgowej o zmianach mających wpływ na jej robotę.

Te rewelacje wskazane w podanych przez ciebie linkach wklej tam gdzie one powinny się znaleźć - w dziale księgowość. Nie wiem czy zauważyłeś ale problemy z 630 i Rb-28s dotyczą księgowości nie nas.
&&&

Napisano: 03 cze 2016, 21:52

&&& - sama lepiej bym tego nie ujęła:)
allie80
Praktykant
Od: 22 sty 2016, 8:56
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2016, 10:02

Tom. pisze:Natychmiastowa wykonalność decyzji nie oznacza automatycznej konieczności natychmiastowej wypłaty. W skrócie mówiąc to w ogóle nie dotyczy terminów wypłaty.

My nie przekazujemy indywidualnych decyzji do księgowości tylko gotowe listy wypłat.
A cała reszta to problem księgowości ;)
A ich nikt nie lubi :lol:

Ale chyba sobie u nas radzą bo kontrole częste a problemów nie stwierdzono :D
dokładnie tak ... z tą różnicą, że my się lubimy z moją księgową :D :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2016, 10:42

...lubią się lub nie lubią....

A ja mam wrażenie, że Dyrekcja OPS-ów sama sobie strzela w stopę jeśli nie potrafi lub z braku pozytywnych uczuć :roll: zostawia finanse OPSów na pastwę losu...lub księgowego...a ten nie lubi merytorycznych bo się niedogadują... :roll:

Przecież do kierownik OPS-u podpisuje się pod RB28s i na koniec roku pod bilansem a tam mają być wykazywane zobowiązania....ale ich nie ma. Czyli macie nierzetelne sprawozdania.

Zaraz będzie koniec czerwca i półroczna sprawozdawczość. I jeśli nie przypilnujecie lub nie dogadacie się pomiędzy pracownikiem merytorycznym a księgowym to dyrekcja dostanie "po nosie"... gdyż w Rb28s w kolumnie stan zobowiązań nie będziecie mieli kwot decyzji przyznających rodzinne ....a z przykładu wyżej przytoczonego 200-400 decyzji wynika, że macie znaczne kwoty.

Poziom nieprawidłowości i zaległości w finansach OPS jest przeogromny....szok....
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x