kto ma przeprowadzić wywiad??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 lut 2020, 8:56

kto u was przeprowadza wywiady do szo?
- wy jako pracownicy świadczeń rodzinnych czy pracownicy socjalni???
Iwona28
Referent
Od: 09 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia

Napisano: 06 lut 2020, 9:22

Pracownik socjalny .
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 06 lut 2020, 9:27

art. 23 ust. 4e ustawy o świadczeniach rodzinnych
" Ustalając prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, organ właściwy zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku przekształcenia ośrodka pomocy społecznej w centrum usług społecznych na podstawie przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o realizowaniu usług społecznych przez centrum usług społecznych – do dyrektora centrum usług społecznych o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, o którym mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, w celu weryfikacji okoliczności dotyczących sprawowania opieki, o której mowa w art. 16a specjalny zasiłek opiekuńczy ust. 1. "
Źródło: www.lexlege.pl

Wywiad przeprowadza się korzystając z właściwego formularza, który wskazany jest w odpowiednim Rozporządzeniu
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 06 lut 2020, 9:29

pytanie brzmi , kto powinien przeprowadzić ten wywiad?
Iwona28
Referent

Napisano: 06 lut 2020, 9:38

Iwona28 pisze:
06 lut 2020, 9:29
pytanie brzmi , kto powinien przeprowadzić ten wywiad?
Czesiek Leworęki lub Wiesiek Prawonożny
O tym kto imiennie przeprowadzi wywiad decyduje kierownik ośrodka pomocy społecznej lub dyrektor centrum usług społecznych, jak wynika z ww artykułu
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 06 lut 2020, 9:46

czyli referent może się udać w teren na wywiad twoim zdaniem? mi się wydaje, że wywiady przeprowadza pracownik socjalny???
Iwona28
Referent

Napisano: 06 lut 2020, 9:55

czyli przepis o tym decyduje i Tobie prywatnie może się wydawać, a jako pracownik organu administracji musisz korzystać z przepisów i zaleceń organów wyższych (np. SKO, WSA, NSA)

ale ja tutaj tylko sprzątam :mrgreen:
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 06 lut 2020, 9:55

Pisemko do kierownika/dyrektora GOPS/CUS o przeprowadzenie wywiadu w miejscu zamieszkania osoby wymagającej opieki w miejscu jej zamieszkania. A resztą niech się zajmie osoba wyznaczona przez kierownika/dyrektora do przeprowadzenia tego wywiadu. Na piśmie o przeprowadzenie wywiadu możesz napisać nr telefonu jaki posiadasz zarówno do osoby sprawującej opiekę jak i do osoby wymagającej opieki - jeżeli są.
Po otrzymaniu takiego pisemka pracownik socjalny wyznaczony przez kierownika/dyrektora ma 14 dni roboczych na przeprowadzenie tegoż wywiadu.
Ps. Pracownicy ds. świadczeń rodzinnych i wychowawczych nie przeprowadzają wywiadów. To leży w kwestii pracownika socjalnego, który zostanie wyznaczony przez kierownika/dyrektora.
arekz
Stażysta
Od: 15 paź 2015, 12:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x