kto powinien pobierać?? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 lis 2016, 18:40

Taka sytuacja:
Para po rozwodzie, alimenty zasądzone od ojca dzieci , władza rodzicielska powierzona obojgu rodzicom, miejsce zamieszkania dzieci przy matce. Do tej pory było wszystko ok. matka pobierała 500+ na obydwoje dzieci. Teraz starsze nawiało do ojca. W związku z tym pytanie kto powinien i kto może pobierać 500+ ma to dziecko????
catal

Napisano: 22 lis 2016, 8:57

Miałem podobną sytuację. Po konsultacjach z SKO, innym, większym OPSem oraz UW (chciałem się upewnić) Pani przestała być uprawniona do świadczenia. Z resztą wydaje mi się, że to wynika z definicji rodziny oraz z części I pkt 2, gdzie strona sama decyduje o co wnosi, zaznacza odpowiedni kwadracik, gdzie widnieje zapis: "wnoszę/nie wnoszę o ustalenie prawa do świadczenia wych. na pierwsze dziecko zamieszkujące ze mną oraz pozostające na moim utrzymaniu" + to samo niżej, na kolejne dzieci.
Pietras
Stażysta
Od: 18 lis 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 22 lis 2016, 9:15

Czyli ona powinna zwrócić się o uchylenie decyzji w sprawie świadczenia na to dziecko jak rozumiem??
catal

Napisano: 22 lis 2016, 9:29

Do mnie przyszedł ojciec dziecka i zgłosił, że dziecko jest u niego. Wszcząłem postępowanie adm. Zgłosiłem do Mopsu potrzebę przeprowadzenia wywiadu środowiskowego na podst. art. 15 naszej ustawy - u Pani wystąpiły wątpliwości czy sprawuje opiekę nad dzieckiem. Wywiad wykazał że dziecka nie ma, jest u ojca. Wydałem decyzję wstrzymującą wypłatę św. Wszcząłem postęp. adm. w sprawie NP św. Wydałem decyzję o zwrocie NP. Pani wpłaciła i tyle. Treść art 15: Jeżeli w stosunku do osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia wychowawczego lub osoby pobierającej to świadczenie wystąpią wątpliwości dotyczące sprawowania opieki na dzieckiem [...] organ zwraca się..... w celu weryfikacji tych wątpliwości. ;)
Pietras
Stażysta

Napisano: 22 lis 2016, 9:43

Tu jest inaczej: matka sama zgłosiła na razie telefonicznie. To świeża sprawa, tego dziecka nie ma dopiero pięć dni czy jakoś tak.
catal

Napisano: 22 lis 2016, 9:52

No to skoro sama zgłosiła to chyba wie, że nie powinna pobierać świadczenia na dziecko, które z nią nie mieszka i nie jest na jej utrzymaniu.
Pietras
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x