sko przyznało Panu śp - po odwołaniu od mojej decyzji. okazało się że od lutego podopieczna przebywa w ZOLu - Śp nie należy się. kto teraz uchyla decyzję, jak powinnam zrobić, będą też zwroty
Czy coś się zmieniło w tej materii? Mam ŚP przyznane po odwołaniu przez SKO. Osoba wymagająca opieki zostanie umieszczona w ZOLu. Zawsze myślałam że to my uchylamy/wygaszamy/zmieniamy takie decyzje ale koleżanka zadzwoniła do SKO i miły pan powiedział że nie możemy uchylić ich decyzji bo nie jesteśmy organem właściwym. No i sama już nie wiem. Jak robicie? Wysyłacie wszystko do SKO? A co z przedłużeniami orzeczeń? Też SKO zmienia decyzje? I jeszcze sprawa np. odwołania od uchylenia takiej decyzji. Przecież jak SKO uchyli prawo do świadczenia ze swojej decyzji a strona chciałaby się odwołać to ma okrojone możliwości bo zostaje jej tylko sąd. A gdzie jeszcze jedna instancja?
Dzięki za pomoc . Obstajemy za tym żeby tego nie wysyłać ale nie wiem co szefowa wymyśli. SKO powołuje się na postanowienie NSA z 2015 (I OW 66/15), że nasza decyzja była nieostateczna i SKO wydało dopiero ostateczną i teraz na 155 KPA tylko SKO może ją uchylić. Fajnie tylko gdzie w tym wszystkim ginie nasz art. 32 to nie wiem. Tam nie ma przecież wskazania że możemy uchylić TYLKO naszą decyzję. Aj uduszę tą moją koleżankę bo mi przed urlopem w głowie miesza
Art. 155. [Uchylenie lub zmiana decyzji tworzącej prawa nabyte]
Decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony; przepis art. 154 § 2 stosuje się odpowiednio.
"Zauważyć ponadto należy, iż nawet gdyby okoliczności faktyczne w sprawie świadczyły o braku opisanej wyżej przeszkody, to i tak za niespełnioną uznać należałoby przesłankę zawartą w art. 155 k.p.a. dotyczącą nieistnienia przepisów szczególnych sprzeciwiających się uchyleniu lub zmianie decyzji ostatecznej, której dotyczy wniosek. Słusznie bowiem zauważył organ pierwszoinstancyjny, iż przepisem szczególnym w stosunku do art. 155 k.p.a. jest przepis art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 114 - dalej "u.ś.r."), zgodnie z którym organ właściwy oraz marszałek województwa mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli wystąpiły opisane w tym przepisie okoliczności. W orzecznictwie sądowym oraz w piśmiennictwie ukształtował się jednolity pogląd co do znaczenia użytego w tym przepisie sformułowania "przepisy szczególne", jako przesłanki negatywnej stosowania art. 155 k.p.a., zawartej w przepisach odrębnych. Chodzić tu będzie nie tylko o wyrażony expressis verbis zakaz zmieniania określonego rodzaju decyzji administracyjnych, czy też zakaz wynikający z istoty niektórych rozwiązań prawnych o charakterze restryktywnym (zob. J. Borkowski [w:] B. Adamiak, J. Borkowski, Kodeks postępowania administracyjnego. Komentarz, Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2002 r., str. 685 - 686), ale także uregulowany w poszczególnych ustawach "własny" tryb zmiany decyzji ostatecznej, wydanej w oparciu o przepisy takiej ustawy (vide: wyrok WSA w Warszawie z dnia 15 maja 2014 r., sygn. akt VII SA/Wa 118/14, dostępny na stronie orzeczenia.nsa.gov.pl). Przepis art. 32 ust. 1 wprowadza szczególne względem stosowanego w sprawach nieuregulowanych u.ś.r. (na mocy art. 32 ust. 2 u.ś.r.) Kodeksu postępowania administracyjnego warunki zmiany decyzji administracyjnej przyznającej prawo do świadczenia rodzinnego. Sąd popiera stanowisko, iż w odniesieniu do relacji art. 32 u.ś.r. i art. 155 k.p.a., w sytuacji gdy możliwe jest zastosowanie trybu z art. 32 u.ś.r. nie jest dopuszczalne stosowanie trybu z art. 155 k.p.a. Artykuł 32 u.ś.r. jest przepisem szczególnym i stąd też ma pierwszeństwo przed innymi trybami przewidzianymi w kodeksie postępowania administracyjnego. Dopiero w sytuacji braku spełnienia przesłanek umożliwiających zmianę lub uchylenie decyzji w trybie art. 32 u.ś.r., organ może zastosować tryb przewidziany w przepisach kodeksu postępowania administracyjnego (Anna Kawecka, Joanna Sapeta, komentarz do art. 32 ustawy o świadczeniach rodzinnych [w:] Katarzyna Małysa-Sulińska (red.), Ustawa o świadczeniach rodzinnych. Komentarz, : LEX 2015)."
Skoro masz przepis szczególny tj art.32 ust.1 który mówi Organ właściwy oraz wojewoda mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.