u mnie jak do tej pory odesłał jeden komornik wniosek który podpisał kierownik
i chce upoważnienie tj oryginał upoważnienia
hmmm a kierownik nie może mieć takiego upoważnienia ?
Kierownik jak najbardziej może podpisać, ma upoważnienie do tego typu działań. Komornik nie może odesłać takiego wniosku. Ale poprosi na podstawie kpc o upoważnienie oryginał bądź notarialnie potwierdzoną kopię.... Tu pojawiają się schody. Stąd lepiej jeśli podpisze burmistrz wójt prezydent
kierownik może podpisać, ale musi mieć dodatkowe upoważnienie z kpc (art.28). i co więcej komornicy żądają oryginału upoważnienia do akt sprawy każdego dłużnika.
zgodnie z prawem to nie bardzo może, chyba, że jest prawnikiem:
kpc
rt. 87. § 1. Pełnomocnikiem może być adwokat lub radca prawny, a w sprawach własności przemysłowej także rzecznik patentowy, a ponadto osoba sprawująca zarząd majątkiem lub interesami strony oraz osoba pozostająca ze stroną w stałym stosunku zlecenia, jeżeli przedmiot sprawy wchodzi w zakres tego zlecenia, współuczestnik sporu, jak również rodzice, małżonek, rodzeństwo lub zstępni strony oraz osoby pozostające ze stroną w stosunku przysposobienia.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
czyli wójt powinien dać upoważnienie dla każdego dłużnika z osobna ? bo ja dostałam teraz pismo że mam przesłać oryginał upoważnienia w ciągu 7 dni bo odeślą mi wnioski
tak naprawdę upoważnienie wójta może się okazać nieważne.
Jeden komornik mi takie żądanie przesłał (prowadzi jedną sprawę). Przesłałem mu ogólne upoważnienie i czekam.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ale wysłałeś oryginał ? i dotyczące danej sprawy ?
ja też mam jedną sprawę taka póki co i pisze mi że chce upoważnienie oryginał do danej sprawy
nie mamy pewno takiego więc będę musiała je stworzyć zapewne