Matka pobiera u mnie ZR, 500, FA. Do tej pory mężatka, dziś składa wnioski na nowo urodzone dziecko, przynosi wyrok o rozwód z marca 2018, do składu rodziny wpisała konkubenta, ojca tego ostatniego dziecka, ale w akcie urodzenia jest jej były mąż, bo dziecko urodzone niedługo po rozwodzie. Co z tym zrobić? Czy w składzie wniosku powinien być były mąż czy konkubent>? a może obaj?
Jezeli w akcie urodzenia figuruje były mąż (póki co) to ten konkubent, to równie dobrze może byc podstawiony żulik z ulicy.
W składzie rodziny: ona i dziecko, jak chce świadczenia to alimenty od byłego albo niech zrobią zaprzeczenie ojcostwa i dopiero wtedy konkubent.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę." Kodeks Hammurabiego
Jakbym nie zrobiła to dochodowo się mieszczą, ale zastanawia mnie czy mogę jej przyznać świadczenia bo
- jeśli nie wpiszę konkubenta, to jest to osoba samotna- rozwiedziona, a nie ma zasądzonych alim na nowe dziecko ( oczywiście nie będzie miała, bo nie jest byłego męża)
Bardzo proszę o pomoc, czy matce przysługuje ZR , BE i 500+ na to dziecko ? czy zawiesić postęp[owanie? a jak się ma de tego art 19 ust 4 ustawy o 500? Jeśli wyrobi się w ciągu 3 m-cy z zaprzeczeniem ojcostwa przez byłego męża i uznaniem przez obecnego partnera to wypłacam od dnia złożenia wniosku?
Chciałabym troszkę odświeżyć temat.
Mam Panią, mężatka, która pobiera zasiłek rodzinny na dwójkę dzieci. Rodzi trzecie dziecko, na początku mąż z urzędu wpisany jako ojciec. Teraz przynosi mi uznanie ojcostwa partnera na to małe dziecko. sprawa rozwodowa w toku..
i co teraz? kto w składzie rodziny?
na nowy okres pyta się czy ma złożyć mi dwa oddzielne wnioski, jeden z mężem..drugi z partnerem...?co wtedy z wielodzietnością??
może ktoś ma podobną sytuację u siebie w pracy