kto wypłaca rozpoczęcie roku po przejściu ze zł na pełne kwo - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 05 lut 2019, 18:31

de Charette pisze:nie pracuję na Sygnity, nic ręcznie nie zmieniam
Ciekawe czy tak byś zrobił z dod. na urodzenie dziecka gdzie amazis robi dokładnie to co w przypadku rrs.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 06 lut 2019, 9:07

z dodatkiem z tytułu urodzenia jest taka sprawa, że w przypadku przejścia ze zł za zł na pełne kwoty należy odznaczyć ten dodatek. To wystarczy.

Dla tych to twierdzą, że należy wypłacić różnicę z tytułu rozpoczęcia roku to mam jedno pytanie:
1. sytuacja następująca Pani złożyła wniosek w sierpniu 2018 na cały okres. Zaznaczyła rozpoczęcie na 18 letnie dziecko. Wyszło złotówka za złotówka. Przyszło kulturalnie we wrześniu i oświadczyła, że syn skończył naukę i rezygnuje z zasiłków rodzinnych. Zrobicie jej nienależne rozpoczęcie roku szkolnego?
2. inna sytuacja, te dziecko ma 17 lat, ale uczyć się nie będzie. Zrobicie jej nienależne rozpoczęcie roku szkolnego?
3. jeszcze inna sytuacja. dziecko ma 8 lat. Jest złotówka za złotówkę na cały okres. Jednak w maju zmienia się sytuacja i jest uzysk dochodu i uchylenie prawa do zasiłków rodzinnych. Zrobicie jej nienależne rozpoczęcie roku szkolnego?

Jeżeli odpowiedzcie nie to dlaczego? Przecież jej to wypłacaliście?
Ja uważam, że żadnego rozpoczęcia jej nie wypłaciłem. Dodatek był tylko ustalany do przeliczenia wysokości przysługującego świadczenia.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2019, 11:55

Jest jeszcze jeden problem: gdzie to ująć w sprawozdaniu rzecz-fin??? Czy w tab. 1 czy 2???
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 06 lut 2019, 12:42

i dlaczego świadczenie zł za zł jest wypłacane w okresie gdzie przysługuje pełna kwota zasiłku rodzinnego?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2019, 10:58

znalazłam post na mój problem. Też mam przejście ze zł za zł na pełne kwoty i dodatek z tyt. rrs. Pracuję na Sygnity, z tym, że mi program nieco inaczej liczy. Wypłaciłam 5 zł dodatku rrs a na wrzesień przyznał mi 96,25 zł, bo w lutym już wypłaciłam wg zł za zł a powinna być już kwota na pełne złotówki. Wynika że muszę zrobić nienależnie pobrane za luty 1,25 tego dodatku. Nie mogę pomniejszyć planu wypłat na wrzesień o różnicę bo już wiem, ze od maja będzie uchylenie świadzceń bo osoba podejmie zatrudnienie i przekroczy całkiem dochody.
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x