nie mam pojęcia na jaką podstawe prawną się powołujecie ustalając opłatę pełnoletnim pozostającym w rodzinie zasteczej, pezwciez jasno wynika z art. 193 ust. 3 i ust. 4, że ta opłata dotyczy wyłącznie ust. 1 pkt 2 i 3. co oznacza, ze za pobyt w rodzienie nie ustala się opłaty !!!!!!!!!!!! bo ust. 1 jest wyłączony !!!!!!!!!!!!
kto wyrównywał świadczenia rodzinom zastępczym?
Re: kto wyrównywał świadczenia rodzinom zastępczym?
ale art. 193 ust 4 mówi, ze w przypadku o którym mowa w ust. 3 tj. braku możliwości uzyskania od rodziców całości lub części opłaty (tu kończy się przypadek) opłatę ponosi pełnoletnia osoba, która osiągnęła pełnoletność w pieczy zastępczej (szeroki zapis i placówka i rodziny). Należy to czytać bardziej z wykładni prawa, nie rozstrzygam czy mam rację, ale ja tak to czytam i ustalam opłatę. Z drugiej strony równość podmiotu, a z placówki to maja tak dobrze ze maja płacić, a z rodzin nie.
Ten przepis generalnie nie jest jasny i prawnicy też go różnie rozstrzygają, ja jednak zgadzam się z pcpr asia i nie ustalam odpłatności w rodzinach. Ale powiaty robią różnie i trudno przesądzać kto ma rację.
do deda:
ale musimy czytać całyt artykuł ust. 3, a on dotyczy jedynie ust. 1 pkt 2 i3, nie można sobie wyłączyć z tego pkt. tego zapisu.
A jeśli chodzi o tą równość podmiotu??!! To się z tym nie zgadzam, świadczenie dla rodziny, a koszt w placówce to inna bajka. To chodzi o to, że placóka musi zapewnić wszystko takiej pełnoletniej osobie i ponosi za nią takie same koszty jak za dziecko, czyli prąd, wyżywnienie, opieka itd. Placówka nie może dysponować np. rentą dziecka na swoje cele, a rodzina zastępcza może wydawać całą rentę i nikt tego nie rozlicza. Dlatego moim zdaniem wprowadzono taki zapis, ze jeżeli pełnoletni wychowanek jeśli ma rentę to winien ponosić jakieś koszty za placówkę.
ale musimy czytać całyt artykuł ust. 3, a on dotyczy jedynie ust. 1 pkt 2 i3, nie można sobie wyłączyć z tego pkt. tego zapisu.
A jeśli chodzi o tą równość podmiotu??!! To się z tym nie zgadzam, świadczenie dla rodziny, a koszt w placówce to inna bajka. To chodzi o to, że placóka musi zapewnić wszystko takiej pełnoletniej osobie i ponosi za nią takie same koszty jak za dziecko, czyli prąd, wyżywnienie, opieka itd. Placówka nie może dysponować np. rentą dziecka na swoje cele, a rodzina zastępcza może wydawać całą rentę i nikt tego nie rozlicza. Dlatego moim zdaniem wprowadzono taki zapis, ze jeżeli pełnoletni wychowanek jeśli ma rentę to winien ponosić jakieś koszty za placówkę.
napisałam do mpips w tej sprawie jak będę miała odp do napiszę
Fajnie, koniecznie daj znać co odpisali. Wiadomo że ich stanowisko nie jest wiążące a do tego ulega zmianom ale zawsze jest to jakiś punkt widzenia tej sytuacji. Pozdrawiam 

Oprócz kto wyrównywał świadczenia rodzinom zastępczym? - Stare tematy przeczytaj również:
plan pomocy dziecku
rodzice biologiczni sposób postępowania
zmiana DPS
Czy mogę liczyć na jakąś pomoc?
JAK PROMOWAĆ RODZICIELSTWo ZASTĘPCZE - proszę o wpisy jak to jest u Was w PCPR-ch
od kiedy na kontynuowanie
obniżenie dofinansowania
Wyprawka na usamodzielnienie z PCPR
przykładowe działania w planie pomocy dziecku
bariery architektoniczne
zmiana decyzji
turnus
Czy należy się pomoc na kontynuowanie nauki po MOW?W ustwie o pieczy MOW nie jest wymieniony...?!
PIT 8 C
NOWE KRYTERIUM DOCHODOWE W POMOCY SPOŁECZNEJ OD LISTOPADA 2012 na jesieni czeka nas zmiana decyzji przyznającej pomoc dla dzieci
Opłata biologicznych