Pan ma przyznane świadczenie piel, na dziecko od dnia 01-01-2015 zgłosił ten fakt w KRUS-ie, KRUS oddał mu skladke za cały rok 2015 r., Pan nadal chce być ubezpieczony w KRUS-ie , czy wniosek składa u nas w GOPS-ie czy w KRUS-IE
my rbimy tak ze nam pisze ze chce podlegac ubezp. w krus i my o tym informujmey Krus a on ma 30 dni od wydania decyzji przzyznajacej mu swiadzcenie na to zeby isc do krusu i zlozyc tam wniosek o objecie go ubezpieczeniem z art. 16
Ja miałam podobną sytuację. Osobę w styczniu 2016 KRUS wyłączył z ubezpieczenia od 01 lipiec 2013r. Osoba przyniosła nam decyzję KRUS na tej podstawie zgłosiliśmy ją do ubezpieczenia od 07.2013 r. ( jeszcze składki nie zapłaciliśmy bo księgowa kontaktuje się z ZUS jak to zrobić praktycznie). Teraz 08.02.2016 r. osoba złożyła wniosek u nas o objęcie ubezpieczeniem emerytalno - rentowym w KRUS. Ja prześlę wniosek do KRUS, ale muszę jeszcze doczytać w ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników czy mam coś dołączyć do tego wniosku.
ja dzwoniłam do KRUS-U i powiedzieli , iż jeżeli osoba miała przyzne ( wydana decyzja) świadczenia opiekuńcze przed 1-10-2015 to mają u nas składac wniosek o objęcie ubezpieczeniem a my mamy to odesłać do KRUS-u CZY TAKI SPOSÓB JEST PRAWIDŁOWY ????