mam kilka pytań, czy zmieniał ktoś formę pieniężną na rzeczową? i co w sytuacji jak pani ma jeszcze zas. rodzinny i fa, czy to też ruszacie? czy wiążące jest dla mnie to co pracownik socjalny napisze w wywiadzie, że chce np. całą kwotę z św. wychowawczego na rzeczówkę a resztę świadczeń nie?
Pracownik socjalny może wnosić ale decyduje osoba wydająca decyzję. Przepis mówi, że można zmienić w całości lub części. Jeżeli ma FA i ZR to też idą na rzeczową w całości lub części.
osoba ma wysokie świadczenie wychowawcze, wystarczyłoby aby tylko je zamienic na rzeczówke, FA i ZR zostawić w gotówce. Musze w ogóle ruszać- wszczynać procedure do FA i ZR?
Rodzinne:
Art. 17a. W przypadku gdy ośrodek pomocy społecznej, a w przypadku przekształcenia ośrodka pomocy społecznej w centrum usług społecznych na podstawie przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o realizowaniu usług społecznych przez centrum usług społecznych (Dz. U. poz. 1818) - centrum usług społecznych, przekazały organowi właściwemu informację, że osoba uprawniona lub jej przedstawiciel marnotrawią wypłacane jej świadczenia rodzinne lub wydatkują je niezgodnie z przeznaczeniem, organ właściwy przekazuje należne osobie świadczenia rodzinne w całości lub w części w formie rzeczowej lub w formie opłacania usług.
Tu nie masz napisane organ może przekazywać tylko organ przekazuje. To nie jest twój wybór tylko obowiązek. To jest obowiązek a nie uznanie administracyjne. Jedynie możemy podjąć decyzję czy w całości dajemy na formę rzeczową czy w części.
FA:
Art.10 ust.4 W przypadku gdy ośrodek pomocy społecznej, a w przypadku przekształcenia ośrodka pomocy społecznej w centrum usług społecznych na podstawie przepisów ustawy z dnia 19lipca 2019r. o realizowaniu usług społecznych przez centrum usług społecznych –centrum usług społecznych, przekazały organowi właściwemu wierzyciela informacje, że osoba uprawniona bądź jej przedstawiciel ustawowy marnotrawią wypłacane świadczenia z funduszu alimentacyjnego,organ właściwy wierzyciela może przekazywać należne osobie świadczenia w całości lub w części w formie rzeczowej
W FA już możesz decydować, więc tutaj zrobisz jak uważasz. Ja tak czy siak też bym zrobił.
500+ masz podobny zapis jak w rodzinnym więc tam nie ma możliwości decydowania.