który organ jest właściwy do prowadzenia sprawy. - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 gru 2021, 14:45

Witam, proszę o poradę bo sama już zgłupiałam. Mam panią, którą jest klientem naszego ośrodka od lipca 2019 r., w lipcu 2019 r. złożyła wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na okres zasiłkowy 19/21. Wcześniej mieszkała i pobierała świadczenia rodzinne i wychowawcze na terenie innej gminy, ale nie wnioskowała o przekazanie dokumentów do naszego ośrodka. W okresie zasiłkowym 2017/2018 pobierała świadczenia rodzinne i wychowawcze przyznane decyzją innego ośrodka, oczywiście pojawiła się koordynacja i wnioski zostały przekazane w styczniu 2018 r. do wojewody celem ustalenia okresu koordynacji. Wojewoda dopiero teraz zwrócił się z Postanowieniem ustalającym okres koordynacji oraz z prośba o uchylenie decyzji i listą wypłaconych świadczeń do Ośrodka, który wtedy przyznał i wypłacał Pani te świadczenia. A panie z tego ośrodka przesłały do mnie to postanowienie twierdząc, że ja powinnam to wykonać bo Pani mieszka na naszym terenie. Tylko wydaje mi się, że ja nie mam podstaw do uchylenia nie moich decyzji.
Monika.Kloc
Praktykant
Od: 10 gru 2021, 14:25
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 12 gru 2021, 13:50

Mają rację, zmiana ta weszła co do 500 już dość dawno, to był art. 1 pkt 16 w projekcie nowelizacji ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 2134 ze zm.) Znajdź sobie w ustawie ten zapis.
https://www.kasarodziny.pl/
bubek
Podinspektor
Od: 26 lis 2018, 20:53
Zajmuję się: koordynacja
Strona WWW: https://www.kasarodziny.pl

Napisano: 13 gru 2021, 8:22

Dziękuje za odpowiedź, po prostu już zgłupiałam. Pierwszy raz zdarzyła się nam taka sytuacja, w której w grę wchodzi Wojewoda, bo będą tu nienależnie pobrane świadczenia rodzinne i wychowawcze.
Monika.Kloc
Praktykant
Od: 10 gru 2021, 14:25
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 31 sty 2022, 14:43

Witam mam podobna sytuacje z tym ze to w moim ośrodku Pani pobierała świadczenia i przeniosła się do innego ośrodka. Przesłałam dokumenty a tu dziś pismo, że w związku z powyższym organem właściwym do uchylenia decyzji w sprawie świadczenia wychowawczego za okres koordynacji jest gmina na terenie której pani zamieszkiwała w okresie pobierania świadczeń. Bardzo proszę o podstawę prawą na podstawie której przekazano Pani postępowanie.
madziun506
Stażysta
Od: 08 paź 2021, 9:36
Zajmuję się: św/ZR/ST

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x