Osoba złożyła wniosek na 500 plus na dwoje dzieci, wysłaliśmy jej wezwanie o dostarczenie dochodu męża za miesiąc luty 2016 r. (Uzysk) kobieta nie dostarczyła tego zaświadczenia. Czy w tym przypadku pozostawiamy cały wniosek bez rozpatrzenie czy mogę przyznać 500 plus na drugie dziecko.
A jakie są podstawy by przyznać na drugie dziecko w przypadku gdy było wysłane wezwanie na podstawie art. 19 ust 1 lub 2, w którym jest zapis "niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia". Czy możemy podzielić jeden wniosek złożony na dwoje dzieci? na jakiej podstawie? według mnie wniosek powinien być pozostawiony bez rozpatrzenia.
Dlatego, że potwierdzenie uzysku które zostało opisane we wezwaniu dotyczy ustalenia prawa tylko na pierwsze dziecko. Pozostawienie z tego powodu wniosku bez rozpatrzenia, gdzie osoba stara się też na drugie dziecko i wszystko tam pasuje nie jest za bardzo poprawne ("ni ma żadnej gatki").
"Powstawaj nieustanie, aż owce przemienią się w lwy."
ok tylko gdzie ja w ustawie znajdę "ni ma żadnej gatki"? składamy jeden wniosek na pierwsze dziecko i kolejne dzieci gdzie masz zapis "niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku na pierwsze dziecko beż rozpatrzenia"? ja bym się upierała, że pozostawiam wniosek bez rozpatrzenia.