kurator pilne

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
marta1234

kurator pilne

Post autor: marta1234 »

Który organ wierzyciela czy dłużnika występuje do sądu z wnioskiem o kuratora dla osoby nieobecnej ?
elaa

Re: kurator pilne

Post autor: elaa »

dłuznika
marta1234

mam taką sytuację jestem organem wierzyciela a gmina dłużnika gdzieś w Polsce, od dwóch lat nie mam nic odebranego od dłużnika, pisma awizowane wracają z adnotacja nie podjęte w terminie. Mam sie tym nie przejmować czy jakoś poprosić gminę dłużnika aby ustanowiła kuratora dla osoby nieobecnej? Z dok. wynika że pisali wezwanie na wywiad nie zgłosił się to prokuratura. Mam duże przypuszczenie że ten dłużnik tam nie mieszka.
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: eMGie »

organ właściwy dłużnika to może Ci najwyżej napisać że już nie są OWD a nie ustalać kuratora
co za bzdury
marta1234

hmmm no to jak zwykle pół na pół a jak robią inni?? bo już zgłupiałam całkiem.
G-j

Post autor: G-j »

Wyłącznie OWW może wnioskować o ustanowienie kuratora, którego ustanawiamy w sytuacji gdy adres dłużnika pozostaje nieznany. A w takim przypadku NIE JEST MOŻLIWE określenie organu właściwego dłużnika.
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: eMGie »

jeszcze nie miałem przypadku żeby mnie jako OWD jakiś OWW kazał ustalać kuratora a jesteśmy duża gminą.
Od razu odbiłbym piłeczkę bo skoro dłużnik nie mieszka na moim terenie to nie jestem OWD, więc nie będę ustalał żadnego kuratora.
G-j

Post autor: G-j »

eMGie pisze:jeszcze nie miałem przypadku żeby mnie jako OWD jakiś OWW kazał ustalać kuratora a jesteśmy duża gminą.
Od razu odbiłbym piłeczkę bo skoro dłużnik nie mieszka na moim terenie to nie jestem OWD, więc nie będę ustalał żadnego kuratora.

ale za to mieliśmy przypadki gdy OWW wnioskował o podjęcie działań wobec dłużników osadzonych w ZK bo mieli kiedyś w naszej gminie meldunek .....
ODPOWIEDZ